Božićni blagoslov obitelji u Bos. Petrovcu nakon 75 godina

Božićni blagoslov obitelji u Bos. Petrovcu nakon 75 godina
... i tom prigodom obavlja se blagoslov obitelji, ali se i pravi godišnja statistika župa.

Tako je ove godine bilo - kao i do sada - u župi sv. Josipa u Drvaru, kojoj pripada i grad Bos. Petrovac. Međutim, u Bos. Petrovcu je ove godine, po prvi put nakon 75 godina, katolički svećenik obavio božićni blagoslov obitelji. Drvarsko-petrovački župnik don Davor Klečina posjetio je obitelj Jakova i Ankice Jungić, jedinu danas preostalu katoličku obitelj u Bos. Petrovcu i podijelio im božićni blagoslov.

U susretu s ovo dvoje 76-godišnjaka, koji već 53 godine žive u skladnom braku, saznali smo da božićnog blagoslova katoličkih obitelji nije bilo od 1940./41. - dakle, punih 75 godina - jer je, po izbijanju II. svjetskog rata i tzv. ustanka, praktički nestalo katolika i Katoličke Crkve na području Bos. Petrovca.

Vitalni Jakov je po zanimanju bravar, ali je u praksi i vrstan automehaničar, uvoditelj centralnog grijanja te nadasve poznat kao dobar pčelar. Rođeni je Petrovčanin, kršten pred sam početak II. svjetrskog rata u crkvici sv. Ane na Oštrelju, dok je supruga Ankica Bišćanka iz sela Vrkašić. Imaju sina i kćerku koji od zadnjeg rata s obiteljima žive u Atlanti (SAD), odn. Parizu. Ovo dvoje umirovljenika ugledni su građani Bos. Petrovca, poštovani podjednako od svojh sugrađana muslimana i pravoslavaca.

Osim njih, u Bos. Pertrovcu živi još 10-ak osoba katoličke vjeroispovijesti, uglavnom žena u mješovitim brakovima.

Na području Bos. Petrovca do početka II. svjetskog rata živjelo je više od 1500 katolika, i to najviše u Krnjeuši (1244) te u Koluniću, Vrtoču, Oštrelju, Driniću, Suhaji i u samom gradu Petrovcu. Postojale su tri katoličke crkve: zidane u Krnjeuši i Bos. Petrovcu, te drvena crkvica na Oštrelju. Crkve u Krnjeuši i na Oštrelju srušene su odmah nakon izbijanja "narodnog ustanka" 1941., dok je crkva sv. Petra u Bos. Petrovcu (sagrađena 1897.) - u samom središtu grada - oštećena preživjela II. svjetski rat, ali je naredbom tadašnjih komunističkih vlasti srušena 1949. g., podjednako kao i crkva u Drvaru, kada im se uklanja svaki trag postojanja.

U Bos. Petrovcu postoji i staro katoličko groblje sv. Josipa iz 1911., koje je dugi niz godina - sve do prošle godine - bilo devastirano i zaraslo. Zalaganjem župnika Klečine - a na poticaj nekih sugrađana pravoslavaca i muslimana, te uz velikodušnu pomoć načelnika općine Zlatka Hujića - grbolje je prošle godine temeljito očišćeno, a ove godine je u planju i njegovo ograđivanje te izgradnja središnjega križa, na mjestu staroga, srušenoga u zadnjem ratu.

(Župa Drvar-Bos. Petrovac/TABB)