Bog poniznima objavljuje otajstvo spasenja

Sveti Otac, Papa Franjo, vjera, ispovijedanje, Sveta misa, propovijed, Papa Franjo I., crkva, vjernici, odlomak iz Svetoga pisma, Papa Franjo, Vatikan, trgovina ljudima, zločin protiv čovječanstva, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa Franjo I., Papa Franjo mladima, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Papina kateheza, evanđelje,  iz Lukina evanđelja, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, jeruzalem
Isus zahvaljuje Ocu, o čemu Luka govori u današnjem evanđelju, jer „Bog malenima objavljuje otajstva spasenja, svoja otajstva. Papa polazi od evanđeoskog ulomka da istakne Božju naklonost prema onima koji znaju shvatiti otajstva. Nisu to dakle „učeni i mudri", već „srce malenih" koje razumije. Također i prvo čitanje, puno „malih pojedinosti" ide tim putom. Naime, prorok Izaija govori o „mladici" koja će isklijati iz Jesejeva panja", a ne o vojsci koja će donijeti oslobođenje. Na Božić su također ponizni protagonisti - kazao je Papa.

Na Božić ćemo vidjeti tu malenost: dijete, jaslice, majka, otac... sve male stvari. Veliko srce, a ponizno ponašanje. Na tu će mladicu sići Duh Gospodnji, Duh Sveti, a ona će imati krjepost malenih, strah Gospodnji. Hodit će u strahu Gospodnjem. Bogobojaznost nije strah već življenje po zapovijedi koju je Bog dao našem ocu Abrahamu: 'Hodi u mojoj nazočnosti i budi neporočan'. Strah Gospodnji je poniznost - primijetio je papa Franjo dodavši:

Samo su maleni kadri u cijelosti shvatiti smisao poniznosti, smisao straha Gospodnjega jer hode pred Gospodinom; gledani i čuvani, oni osjećaju da im Gospodin daje snagu za naprijed.

Živjeti kršćansku poniznost znači osjećati strah Gospodnji.

Bogobojaznost nije strah već priznanje: Ti si Bog, ja sam čovjek; u tvojoj nazočnosti idem naprijed i nastojim biti neporočan. Poniznost je krjepost malenih - ona istinska a ne teatralna - kojom se neki ponose. To nije prava poniznost. Ponizna osoba hodi u Gospodinovoj prisutnosti, ne ogovara druge, misli samo na službu, osjeća se malenom... U tomu je pak snaga - primijetio je Papa.

Ponizna je, vrlo ponizna - rekao je Papa misleći na Božić - Djevojka na koju je Bog „pogledao" da bi „poslao svojega Sina", a koja odmah potom ide svojoj rođakinji Elizabeti, i ne govori ništa o onom što se zbilo. Poniznost je hod u Gospodinovoj nazočnosti. Sretni i radosni, jer nas On vodi, ponizni kliču od radosti, upravo kako veli Isus u današnjem Evanđelju.

Gledajući Isusa kako hvali Boga koji svoje otajstvo objavljuje poniznima, možemo za sve nas moliti milost poniznosti, bogobojaznosti; da hodimo u njegovoj prisutnosti i nastojimo biti neporočni. I tako, s tom poniznošću, možemo biti budni u molitvi, djelatni u bratskoj ljubavi i radosni u hvaljenju Boga - zaključio je Sveti Otac.

RADIO VATIKAN