Blažena Majka Terezija bit će proglašena svetom 4. rujna

majka tereza, majka tereza, proglašenje, kanonizacija, kanonizacije bl. Majke Terezije
Za proslavu prve svetkovine sv. Majke Terezije iz Calcutte redovnice misionarke ljubavi u zagrebačkom samostanu u Jukićevoj ulici pripremaju se devetnicom i raznolikim programom koji započinje u petak 26. kolovoza i traje do subote 3. rujna. Svake je večeri u 18 sati euharistijsko slavlje, nakon kojeg u 19 sati slijedi prigodni program. Tako će prvog dana nakon mise koju će predvoditi Antun Štefan biti otvorena izložba fotografija Zvonimira Atletića »Majka Terezija - put do svetosti«.

U subotu 27. kolovoza misu predslavi prebendar mons. Mijo Gabrić koji će nakon mise iznijeti svoje svjedočanstvo o susretima s novom sveticom Katoličke Crkve. Trećeg dana devetnice, u nedjelju 28. kolovoza, u samostan misionarki ljubavi misu dolazi služiti duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati Ivan Grbešić, nakon čega slijedi meditativni program, kao i u ponedjeljak 29. kolovoza kada misu slavi salezijanac don Stjepan Boljkovac. Franjevac Sandro Tomašević služit će misu u sklopu devetnice u utorak 30. kolovoza u 18 sati, nakon čega je projekcija filma »Majka Terezija«. Posljednjeg dana kolovoza župnik župe sv. Križa u Završju Dragutin Goričanec slavit će misu u 18 sati i nakon toga voditi meditativni program.

U četvrtak 1. rujna euharistijsko slavlje vodi don Ivan Filipović, duhovnik Zajednice Cenacolo, nakon čega će se svi uputiti u obližnju crkvu sv. Blaža, gdje će u 19.30 sati veliku svjetsku putujuću izložbu »Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka« otvoriti pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić.

Pretposljednjeg dana devetnice Majci Tereziji iz Calcutte, u petak 2. rujna, misu u samostanskoj kapeli misionarki ljubavi vodi Vjekoslav Đapić, župnik župe sv. Jelene u Dramlju, a nakon toga se planira emitiranje filma »Oporuka«. U subotu 3. rujna misu u 18 sati slavit će don Damir Stojić, nakon čega će uslijediti bdijenje uoči kanonizacije.

Na dan kanonizacije bl. Majke Terezije u Rimu 4. rujna sestre misionarke ljubavi imat će vlastiti program za štićenike Doma i korisnike pučke kuhinje u Jukićevoj ulici, dok će dan kasnije na blagdan sv. Majke Terezije u ponedjeljak 5. rujna euharistijsko slavlje zahvale za dar kanonizacije u zagrebačkoj prvostolnici u 18 sati predvoditi pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA