Blagdan Sveta tri kralja

Crkva se prisjeća događaja opisana u evanđeljima kada su tri mudraca s istoka, Gašpar, Melkior i Baltazar, prateći zvijezdu repaticu došla u Betlehem pokloniti se novorođenom Isusu. Pritom su mu darovali tamjan, zlato i (smirnu) mirisnu pomast.

Sveta tri kralja obilježavaju i završetak božićnih blagdana. I taj je blagdan obilježen počimanjem što se očituje blagoslovom kuća. Prethodi mu blagoslov vode u crkvi. Najviše se pjevaju prigodne pjesme, koje s radošću izvode i veliki i mali. Osim blagoslova vode, Sveta tri kralja obilježava i škropljenje blagoslovljenom vodom te blagoslov kuća. Sjajne kuglice na božićnom drvcu spremaju se u kutije za sljedeću godinu. To je znak da prestaje obiteljski božićni ugođaj.

Badnjak koji se stavljao da gori na Badnju večer obično bi dogorio na Tri kralja. Simbol vatre prisutan je i na blagdanskom stolu. Običaj je zapaliti svijeću utaknutu u kruh ili žito. Ako plamen svijeće krene prema dolje, godina će, kažu, biti rodna. Plamen se zatim gasi kruhom umočenim u vino.

Radosnu vijest o Isusovu rođenju u nekim krajevima i dalje donose zvjezdari, koji s tri kralja obilaze kuće, gdje ih ukućani prigodno darivaju. Baš kao što su oni darovali zlato, plemenitu mast i tamjan - tamjan koji se daje kao čast Bogu, zlato kao Bogu koji je kralj, ali ne kralj ove zemlje nego neba, i smirna ili pomast kao ona kojom će se Sin Božji u otajstvu uskrsnog pasionog misterija kod smrti pomazati i u uskrsnuću svjedočiti opet prisutnog živog Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki kraj kod nas drukčije obilježava blagdan Bogojavljenja, no svi mu se jednako raduju, osobito djeca, koja na taj način nastavljaju višestoljetnu tradiciju.

HRT.hr