Bh. Hrvati u Nazaretu postavili mozaik Gospe Kondžilske

... mozaika Gospe Kondžilske pod svod trijema Bazilike Navještenja u Nazaretu.

Misu u bazilici, uz koncelebraciju vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića i dvadeset i tri svećenika predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, uz sudjelovanje više od 120 hrvatskih hodočasnika iz BiH, Hrvatske i zemalja kamo su Hrvati otišli „trbuhom za kruhom". Uz Hrvate na misi je nazočio i nekadašnji tajnik Apostolske nuncijature u Sarajevu, a danas savjetnik Nuncijature u Svetoj Zemlji mons. Waldemar Stanislav Sommertag.

Trajno nazočni

Svemu je prethodila molitva prvog radosnog otajstva krunice, a zatim je nazočni vjernički puk, uime gvardijana svetišta, pozdravio naše gore list, Bjeolovarčanin, fra Siniša Srebrenović. Između ostaloga ukazao je na važnost ovoga mjesta u kršćanskoj vjeri rekavši da je „ovdje sve počelo". „Ovdje nastavlja Stari zavjet i počinje Novi. Ovdje ćete i vi trajno biti prisutni kroz mozaik Gospe Kondžilske", kazao je fra Siniša te kardinalu Puljiću uručio dar - dio stijene Marijine kuće. Kardinal je obećao da će ova relikvija biti ugrađena u svetište Gospe Kondžilske.

U emocijama preplavljenoj homiliji nadbiskup Puljić govorio je o tajni utjelovljena koja se u snažnom intenzitetu može osjetiti upravo na mjestu gdje se taj događaj i zbio.

„Ovdje u Nazaretu, u skromnoj kućici, skromna djevojka doživljava ispunjenje koje je Bog dao Adamu i Evi prilikom izgona iz Raja zemaljskoga da će poslati Mesiju. Marija je s Bogom surađivala i ne samo da je začeta bez grijeha nego je i cijeli život ostala bez grijeha", rekao je kardinal Puljić. Potom je ukazao na veličanstvenos, ali i obvezujuću dimenziju ljudske slobode koju Bog daruje.

Nakon pričesti uslijedio je procesijski odlazak na trijem bazilike, pred mozaik Gospe Kondžilske. Uz pjesmu hodočasnici su se okupili oko kardinala koji je prije blagoslovne molitve govorio o nastanku ideje postavljanja mozaika na ovo mjesto te značaju za hrvatski katolički puk. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom događanju. Posebno je istaknuo da zahvala ide mons. Sommertagu, Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu i franjevcima u Kustodiji Svete Zemlje.

Najstariji Marijanski lik

Pojasnio je da je lik Gospe Kondžilske najstariji Marijanski lik u BiH i svjedoči o duboko ukorijenjenoj pobožnosti prema Gospi. „BiH sada proživljava teške trenutke i izazove. Treba nam Marijin zagovor. Mi ćemo poći svojim kućama, a na ovaj način - kroz ovaj mozaik - bit ćemo trajno povezani s ovim svetištem.

Zbog toga vapimo: 'Gospo Kondžilska, moli za mir u dušama i za mir u krvavoj zemlji BiH da možemo u njoj živjeti i preživjeti", rekao je kardinal Puljić. Nakon blagoslova popraćenog pjevanjem Himne Gospe Kondžilske hodočasnici su načinili zajedničku fotografiju, a mogla su se čuti i obećanja da će se ponovno vratiti ovamo.

Mozaik Gospe Kondžilske, jedan od 43 prisutna pod svodom trijema bazilike, rad je poznate hrvatske umjetnice, Blaženke Salavadre. U izjavi za neše novine ona je rekla što za nju znači ovaj događaj postavljanja i blagoslova mozaika.

„Skoro 20 godina radim mozaike i sada osjećam kao da sam došla na cilj. Ponosna sam i počašćena što sam mogla biti dio ovog veličanstvenog projekta čiji će trag ostati toliko dugo koliko ovaj mozaik koji zrači titravošću i životnim vibracijama, bude prisutan pod ovim svodom", rekla je umjetnica Salavarda.

Spomenimo i to da su Hrvati već više od 20 godina prisutni uz Baziliku navještenja kroz lik Majke Božje Bistričke. Prema svemu viđenomu možemo kazati da je hrvatski narod sada u Svetoj Zemlji „dobio pojačanje",

Večernji list