Benedikt XVI.: Čovjeka se može objasniti samo ako postoji Bog

Papa Benedikt
...u srijedu 2. studenoga još jednom razradi temu smrti i vječnog života. Sveti Otac je istaknuo da nam svetkovina Svih svetih i spomen svih vjernih mrtvih kazuju da samo onaj koji može priznati veliku nadu u smrti, može također živjeti životom u čijem je ishodištu nada. Ako ograničavamo čovjeka isključivo na njegovu horizontalnu dimenziju, na ono što se može zapaziti na empirijski način, sam život gubi svoj duboki smisao, kazao je Papa, dodavši da čovjek treba vječnost a svaka je nada za njega kratkog vijeka, odviše ograničena.

"Čovjeka se može objasniti samo ako postoji neki Tvorac koji nadilazi svaku izolaciju, pa i onu smrti, u totalitetu koji nadilazi također prostor i vrijeme. Čovjeka se može objasniti, on nalazi svoj dublji smisao, samo ako postoji Bog. A mi znamo da je Bog izišao iz svoje udaljenosti i postao blizak, ušao u naš život i govori nam: 'Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?'", kazao je Papa u svojoj katehezi. (ika / gk)

Papa uputio apel vođama zemalja članica G-20

Na kraju opće audijencije Sveti Otac je uputio poziv predstavnicima država i vlada G-20, koji će se u četvrtak sastati u francuskom gradu Cannesu kako bi proučili problematiku povezanu s globalnom ekonomijom, da da se zauzmu za pravedan svjetski gospodarski sustav.

"Nadam se da će susret pridonijeti prevladavanju teškoća koje sprečavaju promicanje sveopćega ljudskog razvoj", rekao je Papa.

Vatikan je 26. listopada predstavio svoje prijedloge za reformu međunarodnog financijskog i monetarnog sustava. Dokument Papinskog vijeća "Iustitia et pax" na 40 stranica između ostaloga predlaže uvođenje poreza na financijske transakcije. Taj porezni prihod trebao bi postati temeljni kapital globalnog fonda za pomoć krizom pogođenim zemljama.

medjugorje.info