Ako želite da vam bude lijepa i gusta, slijedite ovih 7 koraka

pšenica
U četvrtak, 13. prosinca, slavimo sv. Luciju. Tog dana tradicionalno sijemo i pšenicu koju ćemo staviti ispod božićnog drvca ili na blagdanski stol. Ako slijedite ovih sedam koraka, vaša će pšenica biti lijepa i gusta.

1. Prije sijanja, pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga, najbolje ju je osušiti na papirnatom ubrusu te zatim posijati. Tako će bolje proklijati.

2. Najbolje ju je sijati u manjoj lončanici ili na tanjuriću. Neki je stavljaju i na sloj vate, što je prilično praktično, jer vata upije višak tekućine.

3. U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po površini. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

4. Zalijte je umjereno i postavite na toplo, ali svijetlo mjesto. Najbolje ju je staviti pored prozora. Pazite da mjesto gdje je držite ne bude previše blizu grijanja, jer bi se pšenica mogla posušiti.

5. Pšenicu zalijevajte svaki dan i pratite njen napredak. Vrlo je važno ne pretjerati, kako ne bi zrnje plutalo na vodi. Dovoljno je zaliti je ravnomjerno, sa žlicom obične vode.

6. Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom. Odrežite vrhove kako bi bili jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne vrpce oko pšenice. naravno, ne prečvrsto, tek toliko da se vrpca drži.

7. Posijte dovoljno teglica kako bi ih mogli staviti pod bor i na stol, jer mlada i zelena pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa u našem domu.