Ako vam se ikada učini teško moliti krunicu

svecenik
Postajete manje sebični

Znate kako je to kada nekoga ili nešto volite cijelim srcem i vrlo ste strastveni u vezi toga, ali ponekad je teško djelovati u skladu s tom ljubavi? Molitva krunice pomaže nam ponovno se usmjeriti na Krista koji nas može izdići iznad nas samih i naših grijeha i koji nas iznova uči disciplini suzdržavanja od upuštanja u našu sebičnost. Odvojite vrijeme za molitvu. To zahtjeva žrtvu i uloženo vrijeme, ali plodovi molitve neće izostati.

Postajete discipliniraniji

Što više molite krunicu više je želite moliti. Milost discipline je iskovana u onim trenucima kada utišate vlastite misli kako bi se koncentrirali, kada molite i onda kad ste umorni ili kad ugasite mobitel kako bi molili krunicu prije spavanja. Ova djela discipline utječu na sva područja vašeg života. Disciplina je kao trening, ne možete postati maratonci na prvoj trci. Ali možete se izgrađivati malo po malo kroz vrijeme. Krunica vam pomaže napraviti te sitne korake prema cilju da učinite Boga najvećim prioritetom u svom životu. Čak i onih dana (ili razdoblja) kada ne osjećate emocionalnu ili duhovnu utjehu, ustrajati u molitvi krunice je divan način da ostanete vjerni, ispunite dužnost prema Bogu i našoj Gospi i slijedite to 'malo pravilo' u svom danu.

Gospa otkriva nutrinu

Znam da ako ste doživjeli suhoparno predstavljanje krunice u djetinjstvu (možda ste bili prisiljena moliti je od strane dobronamjerne učiteljice ili roditelja i povezujete ju s običnom dosadom), može biti teško razumjeti kako krunica može ponuditi nešto prelijepo ili uzvišeno dok je molite, čak i ako vjeruješ u njezine snažne posljedice. Redovito meditirajući svako otajstvo naša Gospa s Kristom vam ima nešto za dati. Možda je to pogled u područje vašeg života na kojem vodite borbe. Možda je to prosvjetljenje vezano za određeni trenutak Kristova života koji će vam stvarno pomoći. Možda je to iskustvo koje se može dogoditi u dubokoj molitvi da se osjećate da ste zapravo tamo u trenutku kada se to otajstvo događa. Uvijek postoji nešto novo za istražiti i uvijek nešto dobro za otkriti.

Imate više hrabrosti

Kada počnete stavljati svoje povjerenje i svoj život, čak i svoje srce u Marijine ruke kroz krunicu, počinjete shvaćati kako je ona prije svega praktična, jednostavna i puna rješenja. Ona nas samo želi dovesti Kristu i toliko nas voli s istinskom nježnošću savršene majke da joj iskazujemo veliku čast kada joj dajemo naše probleme. Hrabrost počinje rasti u životu koji se uvijek iznova okreće Mariji kako bi tražio pomoć i vjeruje da će ona providjeti. Možete imati ogromnu količinu hrabrosti kada znate da je Marija na vašoj strani! Sveti Maksimilijan Kolbe je rekao: 'Vidim Mariju svugdje. Nigdje ne vidim probleme.'

Tvoj dan mirno protječe

Jedan autor je ovo rekao o svakodnevnoj molitvi krunice: 'Ona čini cijeli moj dan mirnijim kao da Marija bdije boreći se protiv loših stvari. Stvari lakše dolaze na svoje mjesto. Više sam svjestan Božje prisutnosti.' Molitva krunice ne briše patnje iz vašeg života, ali daje vam mnogo jače oružje za borbu s njima.

Postajete svjesniji prije nego nastupi trenutak iskušenja

Jedno od 15 obećanja moljenja krunice je ovo: 'Krunica će biti moćno oružje protiv pakla, uništit će grijehe i izgnati herezu.' Moleći krunicu počinjete gledati na svoj život kroz perspektivu koju dijelite s Bogom i počinjete uviđati da je ono što on želi od vas dobro i da vi to isto želite.

Počinjete živjeti utjelovljenje

Snaga krunice leži u njezinoj jednostavnosti. Ona je naoko tako jednostavna da se može učiniti glupom za inteligentan um. Često mislimo da trebamo pronaći komplicirano, pametno, teško rješenje kako bismo riješili naše komplicirane, pametne, teške probleme. Buljimo u ponor naših problema i pitamo se kako ćemo pronaći rješenje toj dubokoj rani. Ne moramo. Bog je došao na zemlju kao sitna, slaba i bespomoćna beba rođen u siromaštvu. Krunica, tako varljivo jednostavna da ju se može moliti u svim okolnostima, je najsnažnije molitveno oružje koje imamo.

'Ne postoji problem, koliko god bio težak, zemaljski ili duhovni, u osobnom životu svakoga od nas, u našim obiteljima koji se ne bi mogao riješiti pomoću krunice.' s. Lucija iz Fatime.