A mnogi prvi bit će posljednji, posljednji prvi

Uskrs

Kako bi bolje shvatili ove Isusove riječi na slici pomaže nam Lk. koji kaže nešto slično. «Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen» (Lk 14,11). Što to znači?

Znači da ima puno onih koji su se naizgled odrekli svega radi Krista, idu u crkvu radi Krista, mole radi Krista ali njihova duša i srce pred Bogom nisu čista.

Zavide drugima na veselom temperamentu, a ne znaju kakve tko ima probleme. Vide samo fasade, a ne ono što se krije iza fasade. Sa druge strane imamo one koji se ne guraju u prve redove, ne viču javno; " Ja sam to i to, napravio sam to i to, veći sam vjernik od tebe i tebe, nikoga ne ponizuju da bi sebe uzvislili, ne ogovaraju, ne kopaju jamu drugome, ne gledaju i ne prilaze drugima sa mržnjom već iskreno i otvoreno". E, takvi će biti u prvim redovima Kraljevstva Božijeg.

Znate li zašto će takvi doći u Kraljevstvo Božje? Zato što Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Bog gleda što je u srcu. Nemojte da vas zahvati svjetski način rangiranja; previše je sklon pogrešci.

Oni koji su prvi po mišljenju drugih (ili prvi po vlastitom mišljenju!) mogu ostati iznenađeni kad na Sudnji dan saznaju da su posljednji po Božjem mišljenju.