VIDEO  RADONČIĆ Nećemo tolerirati da neki šetaju, šire virus i ubijaju ljude

RADONČIĆ Nećemo tolerirati da neki šetaju, šire virus i ubijaju ljude
Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti i predsjedavajući Koordinacijskog tijela BiH Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su šatori postavljeni na svim graničnim prijelazima, osim na Orašju i Dubici.

Po njegovim riječima, kapacitetu su: Bosanska Gradiška 200, Izačić 100, Bijača 100, Bosnaski Brod 100, Rača 50, Šepak 50, Vardište 50, Klobuk 20 osoba.

Ministar Radončić je naveo da je, uz pomoć UNDP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH obezbijedilo da u narednih nekoliko dana dvije entitetske vlade - Vlada Federacije BiH i Vada RS-a, mogu kupiti 50 tisuća testova za koronavirus.

Kazao je i to da će šatorsko naselje u Lipi, koje jako opterećuje Unsko-sansku županiju, zahvaljujući Stožeru civilne zaštite Federacije i direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, rješavati na način „da će oni poslati 30 šatora, gdje će moći da stane 200 ležajeva, a toliko je upućeno deka i onoga što treba“.

Ministar Radončić je naveo da će Koordinaciono tijelo predložiti Vijeću ministara BiH opciju da nema PDV-a, odnosno niti poreskih carinskih dadžbina na medicinsku opremu, materijale, dok traje borba sa koronavirusom.

Kaže da je danas razgovarao s kineskim ambasadorom, te da se očekuje da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15-tak dana.

Ministar Radončić je informirao novinare i da je danas održao videokonferenciju sa direktorima i rukovoditeljima sigurnosnih agencija u BiH.

  • Sada je najveći posao staviti pod kontrolu osobe pod izolacijom. Moramo shvatiti da naši građani moraju biti u izolaciji i da više nećemo tolerirati da neki šetaju i šire virus i ubijaju ljude - istaknuo je ministar Radončić.

Sadržaj se učitava...

Kaže da je njegova preporuka bila da se apsolutno koriste zakonske ovlasti, odnosno da se pišu krivične prijave. Dodao je da mjere daju rezultate.

Naveo je primjer da su 6. ožujka granicu BiH u oba pravca prešle 106.362 osobe, a da je 19. ožujka je prešlo 8.924 osobe.

- Znači dramatično smo smanjili broj prelazaka, što mislim da je veoma dobro - kazao je, između ostalog, Radončić.