Preminuo Anđelko Leko, jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika

Anđelko Leko
...a usprkos liječničkoj pomoći koja mu je bila pružena u Vinogradskoj bolnici, 85-godišnji Leko je nažalost preminuo.

Vijest zasad nije službeno potvrđena, ali Jutarnji list neslužbenu je potvrdu dobio od nekih od Lekinih najbližih suradnika i poslovnih kolega, koji su svi redom šokirani njegovim odlaskom.

Godinama usprkos, naime, Leko je i dalje bio poslovno aktivan iako je prije četiri mjeseca Adris grupi Ante Vlahovića prodao svoje hotele, odnosno 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus.

Nakon što je ta kupoprodaja bila realizirana, Leko je najavio kako se ne namjerava povući već će nastaviti biti prisutan u biznisu koji je gradio nekoliko desetljeća.

Anđelko Leko rođen je 1933. u selu Donji Mamići kod Gruda u Hercegovini (BiH), od majke Matije koja je živjela do 94. godine i oca Lazara, koji je umro od upale pluća kada je Anđelko imao tri godine, a hrvatska javnost najviše ga poznaje kao dugogodišnjeg čelnog čovjeka hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju zagrebačko luksuzni hoteli Sheraton i Westin.

Većinski udio u HUP-u prije nekoliko mjeseci prodao je Adris Grupi, dok je u njegovom vlasništvu ostalo oko 12 posto kompanije.

- Nakon završetka osnovne škole u Mamićima, Anđelko je u Mostaru tri godine išao u srednju ugostiteljsku školu. Kao kvalificirani ugostiteljski radnik u hotelu Biokovo u Širokom Brijegu odmah se zaposlio kao konobar, a istodobno je vodio i recepciju.
Tada je upoznao svoju suprugu Ivanku s kojom je započeo vezu. Nakon toga je 1959., sa 26 godina, bez Ivanke otišao u Zagreb, na Zagrebački velesajam koji je trajao dva tjedna - otkrio je nedavno Jutarnjem listu Lekin prijatelj iz mladosti.

Tada je Anđelko Leko ostao u Zagrebu, upisao je hotelijersku školu te se prvo vrijeme samo vikendom zaposlio kao konobar u restoranu Zagrebačke pivovare u Ilici na Črnomercu koja je tada bila dio Ugostiteljskog poduzeća (UP), danas HUP-a Zagreb.

- Već nakon godinu dana vratio se u Hercegovinu po Ivanku, s kojom se 1960. oženio i odveo je u Zagreb. Prvog sina Miroslava dobili su u Zagrebu nakon godinu dana braka, 1961. Miroslav je diplomirao na pravnom fakultetu 1986., odvjetnik je od 1988., te ima odvjetničku kancelariju Leko i partneri - govori blizak obiteljski prijatelj.

Kada je Anđelko Leko u prvoj polovici 60-ih završio srednju hotelijersku školu, uz rad se upisao na Ekonomski fakultet. Nije ga završio, no stekao je diplomu Više ekonomske komercijalne škole.

- Kuću površine devet puta osam metara u elitnoj zagrebačkoj četvrti Zelengaj, nedaleko hotela AS, gradio je od 1963., tadašnjim stambenim kreditima, u vrijeme dok je još radio kao konobar u restoranu Zagrebačke pivovare - otkrio je nedavno za Jutarnji obiteljski prijatelj. Leko je u toj kući živio do smrti sa suprugom Ivankom i mlađim sinom Ivanom.

Iako imućan, Leko se u javnosti nikada nije razmetao svojim bogatstvom. Izgledao je kao da se vozi tramvajem, držao se i odijevao skromno - iako gotovo uvijek u odijelu i kravati, ali ničim nije odskakao. Nikad nije bio na skijanju, nikad nije igrao tennis, nikad nije iskoristio cijeli godišnji odmor...

- Gospodin Leko je sposoban, tajnovit, radišan, on može biti uzor svima, a njegov poslovni model treba kopirati - izjavio je nedavno za Jutarnji vlasnik mesne industrije Lijanović Stipe Ivanković, koji je s Lekom išao u vojsku, a kasnije su i poslovno surađivali.