FOTO  Posjetili smo Crkvu Svetog Albana u Kölnu

Ova crkva danas je ruina a uništena je tijekom 2.Svjetskog rata, točnije 2.ožujka 1945. Danas ova ruševina je ostala kao monument i sjećanje na stravična razaranje grada Köln-a tijekom savezničkog bombardovanja. U crkvi se nalaze dvije statue stari bračni par kopija orginalnog rada Käthe Kollwitz koji također ali originalno u istoj poziciji je postavljen u njemačkom ratnom groblju ''VLADSLO''i kao takav monument predstavlja spomen na žrtve ratnih zatočenika i općenito za sve žrtve  rata.

Povijest crkve Svetog Alabana:

Sveti. Alban prvi put spominje u dokumentima 1172. Crkva je više puta obnovljena u srednjem stoljeću, a 1668-1672 re-dizajnirao arhitekt Arnold Gülich cijelu Crkvenudvoranu.,toranj, je uredio St. Bruder Konrad, kapela je iz 1494 a fasada od 1896.

Tijekom Drugog svjetskog rata crkva je stradala.i dalje su vidljivi gornji podupirači ,stupovi ,predvorje ,prozorski otvori iako bez krova crkva više nije obnavljana

Dana 23. prosinca 1954 uz dopuštenje tadašnjeg kardinala Frings skrnavljenju i obeščašćenu građevinu crkve proglasio kao spomen žrtvama 2.Svjetskog rata .

Za novu župnu crkvu župe je ponuđeno zemljište u Köln-Neustadt-Nord, sagrađena je prema projektu Hansa Schillinga iz 1957-1959 Novi St. Alban, zanimljivo je da dosta građevnog materijala iz ruševina stare crkve je upotrebljeno pri izgradnji crkve Novog Svetog Alabana.

HERCEGOVINA.info