Otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom

Kolinda Grabar Kitarović, Sigetska bitka, Nikola Šubić Zrinjski, zrinski frankopan, Nikola Šubić Zrinski, utvrda Zrinskih, 450. obljetnica, Nikola Šubić Zrinski,  hrvatski ban Toma Erdödy, bitka kod Siska, povjesno iskustvo, Nikola Šubić Zrinski, Sigetska bitka, siget, smrt Zrinskog i Frankopana, zrinski frankopan, Nikola Šubić Zrinski, Nikola Šubić Zrinjski, Nikola Šubić Zrinski, opera
Povodom 450. obljetnice Bitke kod Sigeta.

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Eberau u južnom Gradišću u subotu je otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom.

Postavljanje spomen ploče na dvorcu Eberau zajednički je projekt Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Gradišćanko-mađarsko kulturnog društva i Zrinske garde Čakovec, a ostvaren je pod pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog veleposlanstva u Austriji.

‘Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi', rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

‘U hrvatskom narodu ona živi kao trajan čin domoljublja i borbe za vlastito dostojanstvo i slobodu', kazala je veleposlanica.

Sigetska bitka, kako je istaknula, nosi u sebi poruke obrane domovine, kulturnog identiteta, osobne i narodne slobode a svako povijesno vrijeme je u njoj moglo naći inspiraciju za svoju identifikaciju.

Otkrivanju spomen ploče nazočilo je stotinjak ljudi, među kojima članovi savezne austrijske te pokrajinske vlade Gradišća, zatim gradišćanski Hrvati, Hrvati iz Mađarske i Zrinska garda Čakovec.

Nikola Šubić Zrinski je od 1542. do 1556. obnašao dužnost hrvatskog bana. Vodio je velike bitke protiv Osmanlija, a poginuo je 1566. u obrani Sigeta.

‘Današnja svečanost prigoda je da se oda počast i zahvalnost junačkom djelu Nikole Šubića Zrinskog, jednom od velikih vojskovođa u mađarskoj i hrvatskoj povijesti', rekao je mađarski veleposlanik u Austriji Janoš Perenyi.

‘Svjedoci smo jako lijepe svečanosti u Gradišću, gdje se različite kulture prožimaju i uzajamno obogaćuju', kazao je zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković.

‘Pozdravljam ovaj zajednički austrijsko-hrvatsko-mađarski projekt koji nas podsjeća na zajedničku povijest u sadašnjosti', rekla je članica pokrajinske vlade Gradišća Verena Dunst.

‘Sigetski boj i herojstvo Zrinskog i njegovih vojnika pronijeli su im veliku slavu diljem Europe. Ploča podsjeća na junaka dva naroda, hrvatskog i mađarskog. Zrinski je od Turaka branio Europu, koja danas živi u zajedništvu', rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Spomen ploča, na kojoj je tekst napisan na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku, postavljena je na bočnom zidu dvorca Eberau zbog njegove povijesne poveznice s Nikolom Šubićem Zrinskim. Taj je dvorac bio u posjedu obitelji Zrinski od 1556. do 1613. , a danas je u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Erdoedy.

Hina