Jelačićev vojnik čovjek kojem dugujemo melodiju 'Lijepe naše'

Josip Runjanin , hrvatska himna, himna, lijepa naša, Ban Jelačić, Petrovaradin, Hrvati u Srbiji, Ban Jelačić, Hrvati iz Vojvodine
Umro je na današnji dan prije 139 godina.

Josip Runjanin rođen je 1821. u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga odlučio se za vojničko zvanje. Godine 1847. služio je kao kadet u 10. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića.

Vojnu karijeru završio je 1871. godine kada je unaprijeđen u čin potpukovnika pa umirovljen. Poznato je kako je između 1848. i 1866. godine sudjelovao u četiri ratna pohoda u Italiji, te da se u svojoj 43. godini oženio kćer umirovljenog satnika Tome Perakovića. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor. Nakon umirovljenja povukao se iz javnoga života i nakon toga živio je u Novome Sadu do smrti 1878.

Runjanin je neformalnu glazbenu izobrazbu stekao kod vojnog kapelnika u Glini. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu 'Horvatska domovina'. Nije sasvim sigurno je li Runjanin doista skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća.

Prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891., zbog svoje je iznimne popularnosti na natječaju bila izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom 'Lijepa naša domovina'

Runjanin je, osim uglazbljivanja 'Lijepe naše', spjevao i pjesmu 'Ljubimo te Naša Diko (Hrvati svome banu) u čast bana Jelačića.


povjest.net