Godišnjica rođenja Vladka Mačeka

Sporazum Cvetković-Maček , HSS,  Vladko Maček
Autohtona Hrvatska seljačka stranka obilježila je u Jastrebarskom 135. godišnjicu rođenja Vladka Mačeka.

Godine 1927. Maček je izabran za predsjednika Oblasne skupštine Zagrebačke oblasti te po četvrti puta za narodnog zastupnika u parlamentu.Nakon smrti Stjepana Radića biva izabran za predsjednika HSS-a, a ubrzo nakon uvođenja apsolutističkog režima postao je jedan od njegovih najvećih kritičara kada je rad ove stranke službeno bio zabranjen. Međutim zahvaljujući Mačeku počelo je jačanje stranačke organizacije te povezivanje HSS-a s ostalim građanskim strankama u Kraljevini Jugoslaviji.

Naziv Sporazum Cvetković-Maček u historiografiji se odnosi na sporazum kojeg su 26. kolovoza 1939. u Božjakovini sklopili predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i predsjednik Seljačko-demokratske koalicije (ujedno i predsjednik Hrvatske seljačke stranke) Vladko Maček. Sporazum je doveo do formiranja koalicijske vlade u kojoj je Maček postao potpredsjednik, te do proglašenja Banovine Hrvatske.

Sporazumom je nastala Banovina Hrvatska, upravno-teritorijalna jedinica u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Uglavnom je obuhvaćala područja s većinskim hrvatskim pučanstvom, činile su je dotadašnje banovine Savska i Primorska, te kotari Dubrovnik, Ilok, Šid, Brčko, Gradačac, Derventa, Travnik i Fojnica. Imala je široke samoupravne ovlasti, bliske statusu federalne jedinice. Po mnogim je obilježjima (zabrana ovrheai sl) bila socijalnija država od današnje Hrvatske te i teritorijalno veća.Zanimljivo je spomenuti kako je odbio mogućnost proglašenja hrvatske samostalnosti pod njemačkom zaštitom, jer je smatrao kako će pobjedom savezničkih snaga HSS doći na vlast. Zauzimao se za politiku čekanja odbijajući suradnju i s partizanima i ustašama. Kako bi ga spriječili u njegovu djelovanju, vlasti NDH su ga zatvorile i poslale u koncentracijski logor u Jasenovac. Vrlo brzo je poslan u kućni pritvor i uskoro je emigrirao u SAD gdje je i umro.Vladko Maček roodio se 20. srpnja 1879. godine u Jastrebarskom gdje je nastavio školovanje te završio gimnaziju i studij prava u Zagrebu. Za doktora je promoviran 1903. godine, a u politički se život počeo uključivati još kao gimnazijalac. Oduvije je bio poznat kao protivnik mađarske politike kada je redovito iskazivao svoja oporbena uvjerenja. Nakon polaganja sudačkog ispita, radio je kao sudac u Ivaniću, a nakon toga i kao odvjetnički pripravnik u Krapini

Može se slobodno reći kako se radi o jednom od najznačajnijih političara svog doba koji je svojim djelovanjem itekako utjecao na sve kasnije naraštaje ne samo političara, nego i svih drugih građana. Pored Stjepana Radića Vladko Maček je jedna od osoba najzaslužnijih za razvoj HSS-a.

hrvatski-dom.hr