Bitka za Vukovar počela je prije točno 26 godina

Vukovar, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, dr. Vesna Bosanac, mjesto posebnog pijeteta., Vukovar, ćirilica, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, hrvatski branitelji, Vukovar, Vukovarci, stradanja, Zločin, žrtve, Vukovar, Škabrnja, Vukovar, referendum, Vukovar, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, referendum, Vukovar, Vukovar, pobjednik prijevremenih izbora, HDZ, domovinski rat, žrtve Domovinskog rata, dragovoljci Domovinskog rata, 23. godišnjica početka Domovinskog rata, četnici, Bitka za Vukovar, Vukovar
Bitka za Vukovar počela je prije točno 26 godina - 25. kolovoza 1991. Riječ je o možda i najtežoj bitci u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dan prije Luka Andrijanić je oborio avione JNA iznad Borova Sela koji je napadao položaje hrvatskih snaga na silosu Đergaj. Sljedećeg dana, 25. kolovoza 1991. godine, jedno oklopno vozilo JNA naišlo je na 'miniranu barikadu u gradu' koja se nalazila na prijelazu iz Borovog Naselja u Borovo Selo. Nakon toga su pripadnici JNA iz vojarne u Vukovaru i postava u Borovu Selu zajedno s pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi iz okolnih sela krenuli u napad na Borovo Naselje i grad Vukovar.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu.

Do eskalacije sukoba u Slavoniji došlo je već u srpnju i kolovozu 1991. kada je Jugoslavenska narodna armija sa srpskim paravojnim postrojbama napala hrvatska sela i protjerala hrvatsko stanovništvo s ciljem zauzimanja i okupacije istočne Hrvatske, koja je trebala započeti zauzimanjem Vukovara i njegovim potpunim uništenjem. Agresor je s 30.000 vojnika i paravojnih skupina, te s oko 1600 oklopnih borbenih vozila, 60 zrakoplova, 350 topova i mnoštvom ostale vojne tehnike krenuo na Vukovar. Hrvatskih branitelja bilo je svega 1800.

Krajem kolovoza započeo je opći napad na grad. Puna tri mjeseca hrvatski branitelji su odolijevali danonoćnim napadima za osvajanje Vukovara. Jedina komunikacija za opskrbu hrvatskih branitelja 'Kukuruzni put' bila je presječena. U gradu se nalazilo više od 15.000 civila.

Na desetke neprijateljskih tenkova i oklopnih transportera zaustavljeno je na Trpinjskoj cesti prozvanoj 'Groblje tenkova'. Početkom listopada u potpunom okruženju Vukovar je trpio neprekidna topnička razaranja i bombardiranja. Svi sposobni za borbu, Vukovarci i mladići iz cijele Hrvatske bili su na crtama diljem grada, na koji je dnevno padalo 7000 različitih projektila.

U opkoljeni grad 19. listopada 1991. uspio je ući humanitarni konvoj i spasiti stotinjak ranjenih branitelja iz Vukovarske bolnice. Vukovarci nisu 56 dana imali struje, vode, hrane, telefona. Nestale su kuće, zagrade, skloništa, a nastale stotine grobova palih heroja, među kojima je i legendarni zapovjednik obrane Vukovara, Blago Zadro.

Herojski otpor slomljen je 18. studenoga 1991. Dio branitelja pokušao se izvući iz grada kroz minska polja, a onih koji nisu uspjeli odvedena je u srpske koncentracijske logore, te su mnogi ubijeni. Među njima i 260 ranjenika iz Vukovarske bolnice.

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.