Županije nisu spremne za Dom naroda!

- Izbor izaslanika za Dom naroda bit će obavljen samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do 17. ožujka. Dok će iz skupština Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije to biti učinjeno tek nakon postizanja konačnog dogovora o uspostavi vlasti na višim razinama, rekao je naš izvor iz vrha 'Devedesetke'.

Dva HDZ-a, kako je od ranije poznato, izbor izaslanika za Dom naroda uvjetuju postizanjem dogovora o formiranju vlasti, prema kojem bi tim strankama pripalo pet ministarskih pozicija u federalnoj Vladi, koja po Ustavu pripadaju Hrvatima. Također, dva HDZ-a ne pristaju da bilo koja od stranaka potpisnica Platforme SDP-a sudjeluje u raspodjeli ministarskih fotelja rezerviranih za Hrvate.

Podsjećamo, za 17. ožujka najavljeno je održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda čime će biti otvoren proces formiranja vlasti unatoč protivljenju dva HDZ-a.

Istovremeno, razgovori visokih dužnosnika dvaju HDZ-ova, SDP-a i SDA, pod okriljem OHR-a, nisu urodili plodom. Naime, SDP i SDA za sebe traže barem jednu ministarsku poziciju namijenjenu Hrvatima što je za hrvatske stranke u potpunosti neprihvatljivo.

Tvrde kako bi prepuštanje ijedne ministarske pozicije značilo majoriziranje Hrvata zbog načina odlučivanja u federalnoj Vladi.
bitno.ba