Zukan Helez bi ipak 
mogao biti sudski procesuiran

Iz županijskog tužiteljstva nam je potvrđeno da je upućen zahtjev MUP-u te da je predmet u predistražnoj fazi postupka. Protiv Heleza je u protekle dvije godine podneseno više kaznenih prijava, ali spomenute aktivnosti odnose se na onu iz veljače ove godine koja se tiče nezakonite isplate naknada članovima Koordinacijskog tima za reviziju, piše Večernji list.

Zloupotreba ovlasti

Kao što je poznato, predsjednik Federacije Živko Budimir još je u travnju prošle godine donio odluku kojom je raspustio Koordinacijski tim, ali ministar Helez je ignorirao tu odluku.

Da je postupio neustavno i nezakonito nedavno je presudio Ustavni sud FBiH, čime je proces revizije branitelja samo dodatno kompromitiran.

Nekoliko osoba uključenih u proces revizije podnijelo je sarajevskom Županijskom tužiteljstvu 13. veljače ove godine kaznenu prijavu protiv ministra Heleza, njegovih pomoćnika Nermine Spahalić i Ibrahima Ganibegovića te stručne savjetnice Senade Bakotić, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. U prijavi se navodi da je ministar Helez, usprkos odluci o raspuštanju Koordinacijskog tima, odobravao isplatu mjesečnih naknada njegovim članovima. Kako je iz odluke Ustavnog suda sasvim jasno da je rad tog tijela nakon travnja prošle godine bio nelegalan, nema nikakve dvojbe da je isplatom naknada članovima Koordinacijskog tima nanesena financijska šteta Federaciji BiH koja se mjeri tisućama maraka. Svojim postupanjem ministar Helez i njegovi suradnici, kako se ističe u prijavi, omogućili su drugim osobama protupravno stjecanje imovinske koristi i prouzročili štetu entitetskom proračunu.

Nepoštovanje odluke

Do sada nije bilo poznato je li i što urađeno vezano uz ovu prijavu, ali informacija iz sarajevskog Županijskog tužiteljstva dokazuje da se određene aktivnosti na istrazi i procesuiranju ovog slučaja ipak provode. To je i neminovno, imajući u vidu presudu Ustavnog suda FBiH koja je nedvojbeno pokazala da je Helez morao poštovati odluku o raspuštanju Koordinacijskog tima i samim tim obustaviti im isplatu bilo kakvih naknada. Upitno je, međutim, koliko će trebati MUP-u da dostavi tražene podatke, a potom i postupajućem tužitelju da povuče dalje poteze na procesuiranju Helezovog nezakonitog djelovanja.