VIDEO  Zoran Galić glavni kandidat za direktora Federalne uprave policije

Zoran Galić
Arhivska fotografija

Već šest mjeseci Federalna uprava policije nema novog direktora, opet iz političkih razloga, tvrde u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Dva puta su iz Nezavisnog odbora slali urgenciju Vladi Federacije BiH, koja je imenovanje novog direktora nekoliko puta skidala s dnevnog reda. I, nikada nisu dobili odgovor.

Kako doznaje BHRT tri su imena u opticaju: Zoran Galić, sadašnji direktor Granične policije, Milan Galić, aktualni policijski komesar ŽZH i Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a.

Sadržaj se učitava...

No, najveće izglede za tu poziciju ima Zoran Galić i upravo je njegova nacionalnost razlog odugovlačenja procesa imenovanja, poručuju iz HDZ-a BiH.

Vlada je tolerirala i da su ravnatelji Federalne porezne uprave, Agencije za državnu službu, inspekcijskih poslova radili četiri godine izvan mandata koji su im dali na privremeno imenovanje od tri mjeseca, tako da je to itekako moguće kad to odgovara najjačoj političkoj snazi koja, u suštini, blokira procese imenovanja kad im ne odgovara. U ovom slučaju to bi trebalo biti imenovanje prvorangiranog Zorana Galića koji je Hrvat i to je, kako sam ja dobio informaciju, osnovi razlog zašto se nije išlo u imenovanje, kaže Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH (HDZ BiH).

Da bi se imenovao novi direktor FUP-a, prvo treba formirati novu Federalnu vladu, uspostaviti resore i onda vidjeti nacionalni sastav, izričit je resorni ministar Aljoša Čampara. Naglašava i da imenovanje direktora FUP-a neće narušiti rad ove insitucije, kojom sada rukovodi zamjenik direktora FUP-a, Ensad Korman.

Nije točno da je Galić sporan, naprotiv, nekoliko je imena koja su proslijeđena prema Ministarstvu. Radi se o tome da treba vidjeti tko će biti direktor Federalne uprave policije, netko iz reda hrvatskog, srpskog, bošnjačkog naroda ili iz reda ostalih, kaže Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nema sumnje da u pozadini cijelog ovog procesa stoje političke igre i sve ovo se može dovesti u izravnu vezu s formiranjem Federalne vlade, ističe bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić. Poručuje da bi bilo dobro da na poziciju čelnika ove policijske agencije dođe osoba koja nema veze s politikom.

Ako gledate ukupnu raspodjelu, govorim o policijskim mjestima u čitavoj Bosni i Hercegovini, po tom nekom rasporedu zaista bi naredni direktor policije trebao biti Bošnjak i osoba koja je depolitizirana, koja i po zakonu ne može biti predstavnik bilo koje političke partije, kaže Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a.

Ako bude političke mudrosti, ali i kompromisa, bez trgovina i ucjena – bit će riješeno imenovanje direktora FUP-a, kao i mnoga druga otvorena pitanja koalicijskih partnera u Federaciji BiH, posebno kada je riječ o Izbornom zakonu oko kojeg se još lome koplja i zbog kojeg je cijeli proces formiranja Federalne vlade već 16 mjeseci blokiran.