Zoki je najopasniji je kad ‘surađuje’

Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, premijer, fašizam, antifašisti, Tito, Zoran Milanović, fašizam, antifašizam, Zoran Milanović, sdp rh

Kolinda je nasjela na Milanovićevu podvalu, najopasniji je kad ‘surađuje'
Napad na premijera, micanje Titove biste, nesuglasja oko proslave Oluje obilježili su prva dva mjeseca mandata predsjednice. Kako ih je ‘odradila'?

Prije točno dva mjeseca Kolinda Grabar Kitarović preuzela je predsjednički mandat od svog prethodnika Ive Josipovića. Iako je, kada je riječ o vanjskoj politici predsjednica pokazala da "zna znanje", početak njezinog mandata obilježile su trzavice s premijerom Zoranom MIlanovićem, koji, čini se, nikako ne može obuzdati svoj ego. Međutim, iako joj je to otežalo put koji si je zacrtala, čini se kako ju ništa ne može obeshrabriti, a to tvrde i analitičari s kojima smo razgovarali.

"Sve što je predsjednica napravila je bilo dobro, osim što se s posljednjim potezima na neki način uključila u da ne kažem predizbornu kampanju, to jest u ozračje predizbornog doba. Imala je puno sreće, primjerice kada je izjavila da nije dobra obavještajna zajednica pa se pokazalo da je bila u pravu jer ima dosta nedostataka. Njezin izbor vanjskopolitičkih odredišta je bio sasvim OK; BiH, SAD i taman kasnije je Hillary Clinton najavila kandidaturu za predsjednicu, zatim je otišla kod Merkel. Što se tiče tih prvih koraka, i oni su u redu. Ono što treba istaknuti je da će ovom svojom retorikom s Milanovićem ugroziti vjerodostojnost. Ona nije u poziciji, nema takve ustavne ovlasti da bi mogla čitati lekciju nekome. Trenutno je podjela političke moći na strani premijera. Ona treba računati o nacionalnim interesima i vlastitoj vjerodostojnosti", tvrdi politički analitičar Slaven Letica.
"Predsjednicu se stalno pokušava opstruirati, ali već je napravila stvari od povijesnog značaja"

Da je, s jedne strane, predsjednica bila u velikim teškoćama, jer se cijelo vrijeme nalazila pod velikim pritiscima, smatra politički analitičar Zdravko Tomac te navodi kako je Grabar Kitarović od početka sustavno blokirana.

"Pokušavalo je se na različite načine onemogućiti u radu. Već u izbornoj noći su osporavali njezinu pobjedu, bez ikakvih argumenata tvrdeći da je morala dobiti natpolovičnu većinu, a ne većinu glasova pa se osramotio i bivši sudac Vrhovnog suda koji je tvrdio da je to neustavno pa su u SDP-u, Sandra Jakovina, recimo je razmišljala da treba ne priznati pobjedu predsjednice, kako bi trebalo poništiti te izbore i ići na nove izbore. Premijer Milanović je od početka ponižava, nije se udostojio ni čestitati pobjedu, što je nastavio i dalje. Neki dan je u istom stilu odbio doći na razgovore na Pantovčak. On nije morao doći, ali nešto je morao napraviti, mogao se javiti i reći da neće doći, a ne pustiti predsjednicu da čeka. Zatim su je odmah pokušali diskreditirati s preseljenjem u Visoku; tražili su da se preseli iako je bez uvjeta. Stalno je bila na udaru i onemogućen joj je rad. Ona je cijelo vrijeme pokušavala stupiti u kontakt, pokušavala je surađivati, ali nailazila je na zid", tvrdi Tomac.

Unatoč tome, napravila je neke stvari od dugoročnog i povijesnog značaja, navodi on. Prvo je jasno naznačila da Hrvati trebaju biti povijesni politički narod i da su svi državljani Hrvatske politički Hrvati što je tekovina svih građanskih modernih država, jer svi državljani Francuske su politički Francuzi, nastavlja Tomac.

"Tu je naišla na zid i napade. Krenula je prema stvaranju političke nacije, što je važno za budućnost Hrvatske. Zatim je ispunila svoje obećanje da će Hrvatsku graditi na temeljima Domovinskog rata i da će se na jednak način odreći i raskrstiti sa ostacima svih totalitarizama. Premještanje Titove biste je veliki politički čin u kojem je dala do znanja da će se suprotstaviti titoizaciji i da će do kraja inzistirati na svim promjenama koje će Hrvatsku utemeljiti na vrijednostima Domovinskog rata i da nema mjesta nikakvim lažnim vrednotama koje simboliziraju crvenu zvezdu, petokraku i slovo U. To je početak raščišćavanja ideoloških sukoba koji štete Hrvatskoj. Mi moramo do kraja biti jasni u tome da nikakva ideologija komunizma ili ustaštva nema mjesta u Hrvatskoj. U tom smislu njene izjave su kristalno jasne i zbog toga je bila napadnuta", objasnio je.
"Nije bila jasna oko proslave Oluje, mislim da je tu nasjela na Milanovićevu podvalu"

Najveće poteze, po Tomcu, Kolinda Grabar Kitarović je povukla u vanjskoj politici.

"Njen angažman u BiH pokazuje da je kraj politike Hrvatske u kojoj su Hrvati prepušteni BiH i njihovoj gorkoj sudbini, da će Hrvatska učiniti sve kao članica EU i NATO-a da pomogne BiH da na neki način što prije krene prema integracijama u EU i NATO i da se kao uvjet tih integracija riješi ravnopravnost hrvatskog naroda. Idući potez, još značajniji, je odlazak u Njemačku i okretanje leđa Britaniji, na koju su se uvijek oslanjali Milanović i Pusić. Vrlo značajan put u Ujedinjene narode i susret s Hillary Clinton što će za budućnost i poziciju Hrvatske imati značajnu ulogu, i danas njezin susret s Pahorom i Fischerom, okreće se srednjoj Europi, a ne Balkanu, što je velika promjena u hrvatskoj politici", komentirao je.

Tomac je prvoj hrvatskoj predsjednici uputio i kritiku na račun proslave Oluje, jer, po njemu, nije bila dovoljno jasna.

"Mislim da je tu nasjela na Milanovićevu podvalu i olako se nije verbalno suprotstavila njegovoj podjeli, međutim to pokušava ispraviti. To je jako važno, jer Oluja nas treba ujediniti, a ne razjediniti, što pokazuje kako mora biti jako oprezna kad Milanović pokazuje kooperativno lice, jer tada je najopasniji. Svjesno ju je pokušao uvući u nešto što nije dobro za Hrvatsku", zaključio je Tomac i dodao kako su pred njom veliki izazovi; jubilej Jasenovca, Bleiburga i zaoštravanje starih ideoloških ratova, mora vješto balansirati i ne smije napraviti pogrešku.

Ukratko, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nastavku mandata mora napraviti jako puno posla u jako teškim uvjetima.

Izvor: direktno.hr