ŽO HDZ 1990 najavio odlazak u oporbu u HNŽ-u

...u HNŽ-u, te zbog neriješavanja pitanja zbrinjavanja osoba s invaliditetom u Stocu, najavio je odlazak u oporbu, ukoliko se u međuvremenu ne dogodi obrat u ovim pitanjima.

U Županijskom odboru ove stranke, ističu kako se ovim činom ne dovodi u pitanje sporazum dva HDZ-a na nacionalnoj razini.

U priopćenju ŽO HDZ 1990  stoji:

Unatoč našim nastojanjima da se ovo razdoblje od više od godine dana iskoristi u aktivnom i konstruktivnom vođenju pregovora između stranaka koje bi participirale u vlasti, na žalost došli smo do granice preko koje ŽO HDZ1990 ne želi ići, ukoliko se ne dogodi nekakav obrat. Naime, u više navrata smo voditeljima pregovora, tj. strankama koje su na prošlim izborima pridobile naklonost većine birača, osobito partnerima iz HDZ BiH, sugerirali da se aktivnije sjedne za stol i iskoristi ovo razdoblje u cilju redefiniranja odnosa između hrvatske i bošnjačke komponente.

Prije svega, naša sugestija da primarni cilj hrvatske komponente u pregovorima bude vraćanje ministarstva obrazovanja unutar hrvatskog dijela ministarskog korpusa nije naišla na plodno tlo. Mi kao stranka ne bježimo od dijela svoje odgovornosti, budući da u prošlom mandatu nismo iskoristili sve mehanizme kako bi produktivnije rasporedili resore, samim tim i vratili resor obrazovanja hrvatskoj komponenti. Bez ispaljenog metka se ponovila ista pogreška, te se taj naš prijedlog nije usvojio. Kako ne bi kočili procese, svjesni negativnih konotacija u javnosti, prešli smo preko toga da raspored resora ostane nepromijenjen i izrazili smo spremnost za dalje razgovore, jer ipak je odgovornost vođenja i ishod pregovaračkog procesa na strankama izbornim pobjednicama. Međutim, tražili smo da se definira i dogovori minimum načela hrvatskoga naroda u HNŽ ispod kojih u pregovorima se ne bi išlo, za što na žalost nije bilo sluha.

Budući da smo, unatoč našem lošem izbornom rezultatu, pozvani participirati u vlasti, cilj nam je bio kreirati jedan komplementaran i partnerski odnos sa strankama pobjednicama, prvenstveno sa HDZ BiH. Smatrali smo to obvezom i „vis a vis" Sporazuma između dvije stranke. Naš prijedlog, koji je u siječnju ove godine bio prihvaćen i ratificiran od strane predsjedništava dvaju stranaka, da će se Vlada u tehničkom mandatu ponašati kao zajednička Vlada, u suradnji sa novoizabranom Skupštinom, unatoč našim najiskrenijim namjerama, u realizaciji na terenu nije naišao na plodno tlo.

Najočigledniji primjer je odugovlačenje procesa otvaranja Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u Stocu od strane općinskih vlasti, unatoč činjenici da je Vlada HNŽ sa svoje strane pristala na skoro sve uvjete koje je na stol stavilo općinsko čelništvo. Pored izravne koristi od oko stotinu radnih mjesta, zbrinjavanje oko 250 pacijenata u centru značilo bi porast javne potrošnje, te razvoj čitave općine Stolac.

Naš cilj je bio biti partner u budućoj vlasti, naravno u skladu sa izbornim rezultatima. Opetovano smo tražili da se sjedne za stol i dogovore sva otvorena pitanja, međutim za to nije bilo volje. Nismo naišli na pozitivan stav, nego su se cijeli pregovori sveli na raspored resora, u kojima bi HDZ1990 bio samo par ruku više/manje unutar Vlade.

Činjenica je da HDZ BiH sa svojim partnerima sa bošnjačke strane ima sasvim dovoljan broj ruku u Skupštini za izglasovati buduću Vladu, pa je ŽO HDZ 1990 na jučerašnjem sastanku odlučio da, ukoliko se u sljedećem periodu ne dogodi nekakav značajniji preokret u uvažavanju međusobnih odnosa, kao stranka u HNŽ idemo u oporbu.

Ukoliko se u konačnici to i dogodi, taj korak ni u kojem slučaju ne znači da Sporazum dvije stranke na načelnoj osnovi dolazi i u kakvo pitanje. Zajedništvo hrvatskoga naroda je potrebno u ovom razdoblju više nego ikada. Ali zajedništvo mora značiti da svatko mora na sebe preuzeti teret odgovornosti koji ga sljeduje u skladu s izbornim legitimitetom. Unutar Skupštine ćemo podržati svaku konstruktivnu i dobru odluku nove Vlade, a naravno, kao konstruktivna oporba bit ćemo vrlo jak korektiv za svaki loš potez, kaže se na kraju priopćenju kojeg je potpisao predsjednik ŽO HDZ 1990 HNŽ Mate Lasić.