Zlatko Lagumdžija: Dosta mi je više majmunisanja hercegovačkih mesara!?

Zlatko Lagumdžija: Dosta mi je više majmunisanja hercegovačkih mesara!?
...komentirajući ponašanje Jerke Lijanovića dopremijera i ministra poljoprivrede u Vladi F BiH, uspoatavljenoj pučem, koju je potom suspenzijom odluka Središnjeg izbornog povjerenstva legitimirao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Osvojivši 47.000 glasova, odnosno po 2-3 zastupnička mjesta u kantonima s bošnjačkom većinom, pet u Zastupničkom i jedan u Domu naroda Federalnog parlamenta, prevarom, uglavnom bošnjačke sirotinje, kojoj su Lijanovićevi akviziteri obećavali za svaki glas po sto maraka, širokomriješki mesar realizirao je prvi dio svog plana- doći u poziciju da bude „jezičak na vagi" za formiranje vlasti u Federaciji i kantonima s bošnjačkom većinom.

Lijanović se savršeno uklopio u Lagumdžijin plan pretvaranja hrvatsko-bošnjačke Federacije u bošnjački entitet- eliminiranjem iz vlasti stranaka (dva HDZ-a) koje predstavljaju većinsku volju hrvatskih birača i uvođenjem u vlast onih za koje Hrvati nisu glasali.

Lijanovićevim i pravaškim kadrovima Lagumdžija i Tihić popunili su, uz jednog SDP-ovog Hrvata ( Zorana Mikulića) hrvatsk kvote u nezakonito uspostavljenoj vlasti u F BiH. Lijanović je postao Lagumdžijin i Tihićev kaolicijski partner i u kantonima s bošnjačkom većinom. Uvodeći ga u vlast, usprkos izbornoj volji hrvatskih birača, ponižavajući time Hrvate, Lagumdžija je računao kako će širokobriješki mesar služiti njemu, biti njegova marioneta, jer mu je on a ne birači dali vlast.

Jerko je, međutim, imao i dalje ima drugačiji plan. Operaciju izvlačenja novca iz proračuna, testiranu u Zapadnohercegovačkoj županiji sprovesti na makroplanu.

Operacija ZHŽ

U ZHŽ-u Lijanovićeva stranka s 2-3 zastupnika bila je „jezičak na vagi". Od nje je ovisila koalicijska vlast HDZ 1990- HSP. Jerin uvijet- Pravašima i „Devedesetki" da bi ostali na vlasti bio je isplata preko 5 milijuna maraka Lijanovićevim tvrtkama iz županijskog proračuna. Lijanovićevi koalicijski partneri pristali su na tu ucijenu, Novac je ispplaćen, a Vlada je svejedno pala, i prije istekao mandata, odnosno prije listopadskih izbora, zbog pobune dijela zastupnika „Devedesetke" kojima se nije svidjelo davanja novca poreznih obveznika Lijanovićima. Zbog nezakonitosi u isplati, policija u ZHŽ sprovela je istragu te podnijela kaznene prijave protiv Žarka Karačića Lijanovićevog ministra gospodarstva u Vladi ZHŽ.

Prema policijskom izvješću, Karačić je Mesnoj industriji "Farmer" isplatio 613.275 KM u vidu subvencioniranja veterinarskih usluga. Protiv Karačića istraga se provodi i zbog toga što je tvrtki "Lijanović" uplatio 1.174.201.40 KM na ime kamata po ugovorima za kredite koji su iz 2002., 2003. i 2006. godine.

Naime, ovi ugovori odnosili su se na kredite za povrat starog duga. Većina tih ugovora su kratkoročni krediti, odnosno za povrat starih kredita, te otvaranje akreditiva i održavanje tekuće likvidnosti. Neki su bili i za povrat kredita druge tvrtke kao što je MI-MO, čije je sjedište u Mostaru. To znači da su davani poticaji tvrtkama izvan ZHŽ, što nije zakonom definirano.

Na proteklim izborima Lijanović je, precizno isplanirao koliko glasova, prevarom birača, kojima su Jerkini akviziteri obećavali 100 maraka po glasu, u pojedinim kantonima i na razini F BiH treba dobiti da bi svugdje bio „jezičak na vagi". Pogledaju li se izborni rezulati, vidjet će se kako je Lijanović ostvario prvi dio svog plana. U drugom je postao koalicijski partner Tihiću i Lagumdžiji, kao pravi Hrvat, uspiješni poduzetnik, borac za domaću proizvodnju i neprijatelj uvoznih lobija. Timse šupljacima nametnuo kao najpodesniji za resor poljoprivrede, a u pregovorima sa svojim koalicijskim partnerima, ustrajavo je da njegovi kadrovi dobiju upravo te resore i na kantonalnoj razini.

Lisica u kokošinjcu

Zaokupljeni realizacijijom velikobošnjačkog projekta, Lagumdžiji i Tihiću nije ni bilo važno koju će hrvatsku stranku uvući u vlast- samo da ne budu one za koje je glasala većina Hrvata. Velikobošnjački dvojac, vjerojatno tek sada shvaća da je pustio lisicu u kokošinjac. Lijanović je naime počeo sa završnom fazom svog plana izvalačenjem proračunskog novca kroz poticaje za sebe i svoje firme..Ovih dana svjedočimo pobuni poljoprivrednih udruženja, koji pokušavaju osujetiti njegov plan prebacivanja 15 milijuna KM na konto „ostali troškovi", kojim tzv ministar može raspolagati po svom nahođenju.

Lijanović zapravo državu potkrada dvostruko. Dok vreba priliku da „isisa" proračunski novac, iz federalnog i kantonalnih proračuna, u isto vrijeme njegove tvrtke ne plaćaju porez državi. Kad ih država blokira zbog poreznog duga, Lijanović se ne nervira- osniva nove, na ime svoje rodbine.

Širokobriješki tajkuni, braća Lijanović, zbog neplaćanja PDV-a i nepoštivanja kvota za bescarinski uvezeno meso, putem tvrtki kojima su neizravno upravljali, oštetili su državu i druge proizvođače za milijune maraka. Obimna dokumentacije koja to dokazuje u posjedu je SIPA-e te je pitanje dana kada će biti otvorena istraga, objavio je nedavno sarajevski Dnevni avaz.

Dvostruko potkradanje države

Od izvora bliskog Lijanovićima sarajevski list saznaje da su samo dvije propale tvrtke, koje su registrirane na članove obitelji Ivanković, a kojima su ustvari upravljala braća Lijanović, MI-MO iz Mostara i "Farmer" iz Širokog Brijega, ostale državi dužne nekoliko milijuna KM PDV-a.

Naime, braća Lijanović su u Mostaru 16. prosinca 2002. godine preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića registrirali mesnu tvrku MI-MO. Ova tvrtka iznajmljuje proizvodne kapacitete i upošljava radnike tvrtke "Lijanović", a u sudskom registru u Mostaru zavedena je s osnivačkim ulogom od 2.000 maraka.

No, samo nakon tri godine tvrtka MI-MO prestaje s radom. Državi ostaje dužna oko milijun maraka PDV-a, a oštećuje i brojne ondašnje proizvođače. Nakon propasti, poslovanje tvrtke MI-MO preuzima tvrtka "Farmer", koja zakupljuje kapacitete "Lijanovića" i upošljava iste radnike, ali ne preuzima i dugove. Sjedište tvrtke je u Širokom Brijegu, a direktor je Jozo Slišković. Tvrtka je registrirana na Venku Ivanković iz uže obitelji Lijanovića, za koju mjenicama bez pokrića jamče upravo Lijanovići. I ova tvrtka prestaje s radom nakon dvije godine, a državi ostaje također dužna oko milijun KM.

No, braća Lijanović tu ne staju te osnivaju treću tvrtku pod nazivom "Farmko" iz Širokog Brijega, koja po istom modelu preuzima radnike i kapacitete mesne industrije "Lijanović", ali ne i dugove. Da bi stvar bila zanimljivija, direktor ove tvrtke je Milorad Bahilj, koji se pojavljuje i kao direktor u prvoj tvrtki MI-MO, a vlasnik je također jedan od članova obitelji Ivanković. Podsjetimo Bahilj je kao kadar lijanovićeve stranke imenovan za federalnog ministra trgovine

Interesantno je da od studenog prošle godine na mjesto direktora ove tvrtke dolazi Jozo Slišković, također bivši direktor tvrtke "Farmer", koja je državi ostala dužna milijun KM. Tvrtka "Farmko" još posluje, ali, kako saznaje Avaz, pitanje je dana kada će se ugasiti, a njeno poslovanje preuzeti nova tvrtka. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UIO) kazali su da su tvrtke MI-MO I "Farmer" dužnici duži vremenske vremensko razdoblje, a nakon što su bezuspješno pokušane sve metode prinudne naplate duga, predmet je predan Tužiteljstvu na daljnje postupanje.

- Tvrtka MI-MO državi je dužna 924.000 KM PDV-a, a tvrtka "Farmer" 902.000 KM. AIi, uz dugogodišnje kamate u oba slučaja, dug je milijunski - kazao je Avazu Ratko Kovačević, Podsjetimo da Lijanovići duguju desetke milijuna maraka Hypo banci, koja prijeti zaplijenom njihove imovine.

Može li Lagumdžija Lijanovića izbaciti iz vlasti

Ne treba sumnjati da je Lagumdžiji već preko glave „majmunisanja hercegovačkih mesara". Pučistička federalna vlast koju predvodi SDP nije ispunila nij jedno jedino obećanje iz tzv Platforme. Lagumdžija koji je isticao kakako je Platformašima na prvom mjestu program, a ne fotelje, prva četiri mjeseca potrošila je na čistke kadrova u javnim poduzećima i imenovanje svojih asistenata, šura, zetova, u nadzorne odbore, i uprave javnih poduzeća. Nikšićeva vlada već se suočava s proračunskim deficitom od 150 milijuna maraka, rastom nezaposlenosti, rastom vanjskotrgovinskog deficita, padom inozemnih investicija, sve većim siromaštvom, a uz to mora stražariti nad Lijanovićem, koji je toj vlasti uz sve druge nevolje na vrat navukao i gnjevne poljoprivrednike.. Hoće li se i može li se Lagumdžija sada riješiti Lijanovića, koji dodatno ruši i onako loš imidž njegove vlasti u Federaciji BiH, koju je biračima obećao pretvoriti u zapadnu Njemačku

SDP i SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta ima nadpolovičnu većinu glasova, no potrebnu jednu trećinu u hrvatskom klubu osigurava im Lijanovićeva zastupnica Karolina Pavlović. Lagumdžijina i Tihićeva vlada, ovise dakle od samo jednog Lijanovićevog glasa. Može li ona funkcionirati bez Lijanovića. Nije isključeno da Lagumdžija sada razmišlja: kad smo mogli uspostaviti vlast s pet delegata u Hrvatskom klubu Doma naroda možemo i potvrđivati zakone i s pet delegata. Ionako je, visoki predstavnik odobrio da je 5 jedna trećina od 17, pa Lijanoviću zaprijeti izabcivanjem iz vlasti, ako i dalje nastavi s pokušajima krađe državnih para. No, problem je što vladajuća koalicija SDP- SDA ovisi od podrške Lijanovićevih zastupnika u još četiri ili pet kantona s bošnjačkom većinom, pa bi Lijanović Lagumdziji mogao ponuditi i deal- uzimajmo obojica i nek nitko nikog ne dira.

( K. Matić/ Dnevnik.ba)