Živko Budimir ručao i račun isporučio Elektroprivredi HB

Budimir je toga dana bio u posjetu općini Jajcu u sklopu obilježavanja Dana općine, te je po završetku svečane ceremonije sjeo u navedeni objekt. Uz njega su bili i pojedini niže pozicionirani dužnosnici HSP-a, te još nekoliko njegovih prijatelja. Sjedilo se, jelo i pilo, a sve na račun Javnog poduzeća EP HZ HB. Na fiskalnom računu je jasno vidljivo da je račun izdan 13. rujna 2012. godine u 16.30 sati na ime kupca JP Elektroprivreda HZ HB Mile Budaka 106 a Mostar, (iako kako neslužbeno doznaje Večernji list toga dana ovo poduzeće nije organiziralo nikakvo druženje u navedenom objektu), a umjesto potpisa nekog od direktora ovog poduzeća uredno stoji vlastoručni potpis prvog čovjeka FBiH,.

Uz fiskalni račun istoga je dana na isti iznos (847, 50 KM) izdan i tzv. blok račun na ime istog poduzeća ali na kojem stoji falscificirani potpis direktora Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB Nikole Krešića. Naime, Krešić toga dana nije bio s Budimirovim društvom, ali je poduzeće na čijem je čelu, a koje je usputno rečeno u minusu više od 50 milijuna maraka širokogrudno počastilo ugledno društvo. Naivno bi bilo vjerovati da Krešić nije upoznat s troškovima koje mu nabija stranački kolega, ako uzmemo u obzir da niti jedan račun ovog poduzeća ne može biti plaćen bez blagoslova nekog od direktora, a priča je još zanimljivija ako se prisjetimo načina na koji je HSP BiH birao upravu ovog poduzeća, te iz čije je struje predložen Krešić. Iz EP HZ HB nismo uspjeli dobiti službeno očitovanje o ovom slučaju.

Nakon provjere navoda o tome je li Budimir zlorabio svoj položaj i ovlasti, te zlorabe li se sredstva iz javnog poduzeća, u Elektroprivredi HZ HB, cijeli se slučaj pokušao zataškati pa čak i pozivima da ga Večernjak ne objavi. Zbog toga smo dodatno provjeravali navode iz ove afere. Upravo zbog toga objavili smo dokumente s originalnim potpisima sudionika. Kako je za Večernji list rekao ekspert financijske struke, nemoguće je zataškati trag novca u ovome slučaju, jer je jedan primjerak fiskalnog računa kojega su izdali u ugostiteljskom objektu službeno registriran i u središnjim računalnim serverima Porezne uprave. I drugi račun koji su pod oznakom R1 br. - 124-U07 poslali iz ugostiteljskog objekta Plivsko jezero prema Elektroprivredi Herceg Bosne navodi se istovjetan iznos od 847,50 maraka. Jedino što ovi sudionici prijevare mogu napraviti jeste pokušati izdati nove račune s istovjetnim iznosima, ali s drukčijim potpisima sudionika. To bi podrazumijevalo da umjesto fiktivnog, račun potpiše pravi Krešić.