Živko Budimir poput Lukašenka (Zaustavite Večernjak)

HSP BIH, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, Živko Budimir, HSP BIH, večernji list, HSP BIH, Živko Budimir, Željko Asić
Dugovječni predsjednik Francuske i general Charles de Gaulle novinare je zvao kad je imao za potrebu negirati glasine o neizlječivoj bolesti.

Piše:Zdenko Jurilj-Večernji list

Britanski premijer Tony Blair konferenciju za novinare sazvao je kad je u zenitu političke slave objavio odluku o povlačenju s premijerske dužnosti. Njegov hrvatski kolega Ivo Sanader isto je napravio da bi pred konsterniranom hrvatskom javnošću kazao da odlazi s dužnosti predsjednika Vlade RH.

U novije vrijeme naš istočni susjed, odnosno predsjednik Srbije Boris Tadić, novinare je sazivao dva puta. Prvi put da bi objavio vijest o uhićenju najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića, a drugi put - da je drugi najtraženiji haaški bjegunac Goran Hadžić također uhićen. Kad se napravi kratka retrospektiva zbog čega su sve državnici sazivali konferencije za novinare, u novijoj političkoj povijesti nigdje nema podataka da je jedan predsjednik, pa bio on i većeg bh. entiteta (Federacije BiH), sazvao konferenciju za novinare na kojoj bi "gradu i svijetu" pojasnio kako su on i njegovi politički kompanjoni bili sudionici tučnjave u jednom svadbenom salonu.

 

E takav presedan jučer je napravio predsjednik FBiH, general HV-a i HVO-a Živko de Budimir. Desetak minuta prije izvanrednog obraćanja predsjednika FBiH brojna novinarska ekipa ispred ulaza u sjedište HSP-a, stranke kojoj je nakon svih političkih izleta general, predsjednik Budimir, bjanko potpisao trajnu vjernost, nagađala je zbog čega ih se poziva. "Čini mi se da će izaći iz vlasti", dobacio je nadobudno jedan od kolega. Drugi je nadodao: "Možda Budimir daje ostavku zbog nereda u svadbenom salonu", a treći ga je poklopio izjavom "Ma kakva ostavka, to je neki politički raskol u HSP-u, opet se svađaju".

Znatiželjne novinarske ekipe, među kojima je i ona iz Večernjaka, posjedale su u prostoriju, čekale što će kazati, dok su fotoreporteri blicali po zabrinutim licima predsjednika FBiH Živka Budimira i njegova stranačkog šefa dr. Zvonke Jurišića. Napetost je razbio, a tko drugi nego uvodničar i predsjednik stranke dr. Zvonko Juršić, maratonskim nepovezanim rečenicama. Ali, nitko od kolega ništa!

Nakon šefa, ustaje predsjednik Federacije BiH, ozbiljnog prodornog pogleda, besprijekorna dress coda, sijede kose, držeći u ruci četiri stranice napisanoga govora. "Poštovani predstavnici medija, dame i gospodo", počeo je učtivo svoje izlaganje predsjednik Budimir, poštujući interpunkcijske znakove u rečenici, praveći dramaturške stanke između zaraza. "Hvala vam na dolasku", stanka. I upravo kad su novinari zamislili da će u svoje notese, ispružene mikrofone memorirati epohalnu izjavu zbog koje su došli, general Budimir, šetajući pogledom kroz dvoranu, započeo je svoju tiradu na kojoj bi mu pozavidio i Zdravko Mamić u najinspirativnijim danima. "S obzirom na to da neprofesionalna, štetna i opasna uređivačka politika traje već dulje vrijeme te neizravno uzrokuje brojne incidente i kriminalne radnje, potrebno je o tome konačno progovoriti." Opet dramaturška stanka i nastavak ekspozea prvog čovjeka Federacije BiH koji bi mogao nositi općepoznatu egidu iz doba SFRJ "zaustavite Reuters".

Nakon što je u uvodu pojasnio kako je zajedno sa zastupnikom u federalnom Parlamentu Željkom Asićem fizički napadnut u svadbenom salonu, vodeći se načelom "in media res" Budimir je za taj incident optužio "pojedine medije i novinare". Imena novinara nije objelodanio, ali jest medij - plaćeni HDZ-ov tabloid, čija su piskarala kumovala da Budimira i ekipu napadnu na svadbenom veselju. Večernji list optužen je da širi laži i proglašava vlast u Federaciji nelegalnom i nelegitimnom. Ti HDZ-ovi novinarski predatori iz Večernjaka, po Budimiru, nemaju pravo određivati je li neka vlast legalna ili nije.

 

Za to postoje pravosudne institucije vlasti - didaktički je upozorio general Budimir. "Novinari Večernjeg lista, okrenuti prema HDZ-u, političke konkurente te stranke doživljavaju kao vlastite neprijatelje i neshvatljivo je da takav neprofesionalni i napadački rad već mjesecima prolazi bez reakcija", histerizirao je Budimir za govornicom pred već razočaranim kolegama. Kad je general zaključio svoje izlaganje pod nazivom "Zaustavite Večernjak", prvi put u političkoj povijesti kolege novinari svoje mikrofone usmjerili prema kolegi iz Večernjeg lista, tražeći službenu reakciju, jer je predsjednik, shvatili su, sve rekao na posebnoj i nadasve - u političkoj povijesti - jedinstvenoj konferenciji za novinare.

Čovjek koji se na predizbornom plakatu kitio krilaticom "Neću izdat' ja", izdao se prvo kao čovjek, pa hrvatski general, a potom i kao nelegalni predsjednik Federacije BiH. Izdao se kao član političke stranke kojeg je vic sudbine, uz malu pomoć OHR-a, lansirao na poziciju prvog čovjeka Federacije BiH. Koristeći zaboravljeni diskurs Aleksandra Rankovića, pozivajući se na famozni članak 113. iz bivše Juge koji tretira verbalni delikt, Živko Budimir se, uz potporu svojih stranačkih kolega, jučer pridružio zboru političkih analfabeta, koji pozerski izigravaju ulogu političkih lidera, spremnih izvući hrvatski narod u BiH iz gliba.

 

Čovjek koji je netom nakon završetka izbora svoje političke konkurente optužio za krađu glasova uz pomoć "bugarskog vlaka", traži sankcije za novinare koji se osuđuju tumačiti izborne rezultate. I to iste one izborne rezultate na temelju kojih je Središnje izborno povjerenstvo decidno zaključilo da je aktualna vlast u Federaciji BiH nelegalna. Vokabularom posljednjega europskog diktatora i bjeloruskog kolege Lukašenka, Budimir bi novinarima zabranio da problematiziraju gole statističke činjenice, iz kojih se i s mjeseca vidi da on nikada ne može biti predsjednik FBiH.

Iako je Lukašenko uvijek prvi na svojim izborima, njegovu pobjedu po cijenu policijskog degeneka i zatvora problematiziraju i bjeloruski mediji. Elementarno političko neznanje, pomiješano s narcisoidnim zovom fotelje i činjenicom da mu predizborna krilatica "Neću izdat' ja" blijedi, Budimir je stao na platformu na kojoj se teško zarađuje drugi politički mandat. Na nekim budućim konferencijama za novinare Živko Budimir kazat će da se neće više kandidirati na političke dužnosti: "Umorio sam se od politike i sad se želim posvetiti obitelji."