Željko Komšić osniva “Stranku građana”

... istomišljenika, doznaje se u krugovima bliskim hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Na ovaj potez Komšić bi se mogao odlučiti nakon nedavnog razlaza sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH, čiji je popularni političar dugo godina bio član.

Komšić je nedavno zatražio ispisivanje iz članstva SDP-a BiH, čime je kulminirao njegov dugotrajni sukob s nekim istaknutim esdepeovci, prije svega s donedavnim načelnikom sarajevske općine Novi Grad i sadašnjim državnim ministrom prometa i komunikacija Damirom Hadžićem te «financijskim magom» SDP-a BiH Marinom Ivaniševićem i bivšom predsjednicom Središnjeg izbornog povjerenstva Lidijom Korać.

A nakon što je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija manje-više otvoreno stao na stranu Komšićevih oponenata, za člana «kolektivnog šefa» države nije bilo druge opcije nego da napusti stranku, premda je ranije najavljivao da će se na idućem partijskom kongresu kandidirati za njenog predsjednika.

Stranka kojoj bi na čelu bio Komšić još uvijek nema ime. Razmišlja se o nazivima kakvi su «Stranka građana» ili «Građanska partija», ali ono što je bitnije je na koga ovaj političar može računati prilikom formiranja nove političke stranke.

Poptuno je jasno da bi to mogli biti neki od njegovih najbližih suradnika iz Predsjedništva BiH, te utjecajni SDP-ovci koji se ne slažu s politikom sadašnjeg vodstva stranke - prije svega kada je riječ o borbi protiv korupcije te načinu na koji treba implementirati presudu u slučaju «Sejdić-Finci», odnosno svi oni koji smatraju da je SDP BiH odustao od «građanske opcije».

Svakako, Komšić računa i na veliku potporu građana, budući da je riječ o izuzetno popularnom političaru, koji je na općim izborima 2010. godine kao kandidat za člana Predsjedništva BiH osvojio više glasova nego njegova stranka.

Izvor: Doznajemo.com