Željko Komšić, Dragana Čovića usporedio s Pavelićem

željko komšić

... odnosno čestitka na protupravnom nasilju nad BiH i na kršenju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, po svim parametrima jeste veleizdajnički čin'', kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Istaknuo je kako se radi o ''jedinstvenom primjeru u svijetu da se kolektivni šef jedne države stavio na stranu one države koja unatoč međunarodnim konvencijama ugrožava interes države koju zastupa'', i to, kako je Komšić naveo, samo formalno.

''Taj član Predsjedništva BiH prvi je državnik, državnik uvjetno rečeno, poslije Ante Pavelića koji je na ovakav način prodao državu koju navodno zastupa. Kao što je Pavelić prodao Dalmaciju Talijanima, tako danas naš član Predsjedništva isporučuje Zagrebu ono što Bosni i Hercegovini pripada po Konvenciji Ujedinjenih naroda'', kazao je Komšić.

Ponovio je kako Zagreb ima vlastite izvođače radova na rušenju Bosne i Hercegovine.

''Neka priča tko šta hoće, ja ću reći ono što je mnogima, ali nažalost ne još svima jasno. Dotični je samo izvođač radova na rušenju Bosne i Hercegovine čega je naručitelj susjedna Hrvatska. Službeni Zagreb u kontinuitetu podriva integritet i suverenitet BiH kao države, krši međunarodne konvencije na štetu BiH, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, vrši pritisak s ciljem da bi promijenio pravno-politički karakter Federacije, da bi mirnim putem ostvarili ono što Franjo Tuđman nije uspio ni putem Udruženog zločinačkog poduhvata. Neki kažu da ovakve ocjene nisu diplomatske. Možda i nisu, možda treba izmisliti neke nove riječi za ovo što se Bosni i Hercegovini čini'', kazao je Komšić.

Rekao je kako je prije jedanaest godina tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader prilikom posjete Mostaru, kazao da će se Pelješki most graditi bez obzira na stav Bosne i Hercegovine.

''Podsjećanja radi, tada sam rekao da je nedopustiv takav odnos hrvatskog premijera, kao i odnos prema BiH u cijelosti, te da ćemo u slučaju da se gradnja ne usuglasi tužiti Hrvatsku. Pošto ništa nije usuglašeno, a bespravna gradnja je počela, i dalje ostajem pri izrečenom. Ukoliko ikad budem u prilici da kao član Predsjedništva BiH, a pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, tužimo Hrvatsku, i ukoliko za to u Predsjedništvu budemo imali potrebnu većinu to ćemo i uraditi. Sada to nije moguće, jer u Predsjedništvu BiH sjede veleizdajnici, ali će nadam se, biti moguće još krajem ove godine'', rekao je Komšić.