Željka Cvijanović: Trebalo je prvo riješiti pitanje Mostara

željka cvijanović

... da nije optimist da će u vezi sa tim doći do nekog validnog i normalnog rješenja. "Možda upali, kao što stranci kažu, da ako ste pritisnuti uza zid, vi izbacite nešto... Previše su suprotstavljeni stavovi, prvenstveno kroz dvije stranke - HDZ i SDA.

Operativnih problema će biti nakon izbora u vezi sa implementacijom rezultata, ali sam čula i neke strance koji misle da se malo može progledati kroz prste i fingirati da je sve u redu. Ne bi to bilo prvi put. Stranci to često rade kada je riječ o BiH", ocijenila je Cvijanović. Ona je navela da je za svaku osudu što su stranke i predstavnici Srba iz Federacije BiH i Srpske isključeni iz pregovora u vezi sa Izbornim zakonom BiH, što onemogućava rješavanje problema njihovog predstavljanja u Domu naroda u skladu s Ustavom, kao i statusnih pitanja.

Cvijanović je ocijenila da je prvo trebalo rješavati problem Mostara u kome se u nekoliko ciklusa ne provode izbori. Govoreći o predstojećim kandidaturama za predstojeće izbore u BiH, ona je za RTRS rekla da kadrovska rješenja donose organi te stranke, te da se vlast u proteklom vremenu bavila povećavanjem mirovina, rebalansom proračuna, podizanjem obiteljskih i osobnih invalidnina, nastavkom rada na strateškim projektima i moderniziranjem Vlade.

"Bavili smo se stvarnim pitanjima, a ne da li danas treba izaći na konferenciju za novinare da kažemo da će taj i taj, ili ta i ta, biti kandidat. Sad to postaje zaista važno jer su tu rokovi kada morate prijaviti kandidate i kada treba početi i ta službena kampanja. Sad je logično da stranke kažu tko su njihovi kandidati. Utvrđivati pazar i to govoriti u studenom i prosincu je bilo neozbiljno", rekla je Cvijanović. Ona je naglasila da osjeća ogromnu zahvalnost i odgovornost što je imala priliku da više od pet godina u ime SNSD-a obavlja jednu od najvažnijih pozicija - premijersku, što podrazumijeva dnevnu operativnost.

"To je najizloženija pozicija i svako vas krivi i kad nema mirovina, ima rupa na putu... Prema tome, stalno ste na nekom udaru", rekla je Cvijanović.

Istaknula da je SNSD bila prva ili među prvim strankama koje su imenovale žene iz svojih redova na najvažnije funkcije. "Šta god budem radila ponašat ću se na način da je to stvar povjerenja koje mi je ukazano i da moram odgovoriti bar istom ili većom mjerom", rekla je Cvijanović.