Zdravko Tomac: Istiskivanje Hrvata iz vlasti vodi ka novoj i još većoj krizi

Zdravko Tomac, BIH, Zdravko Tomac, izbori, Hrvatska, Zdravko Tomac, BIH
Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" hrvatski političar, stručnjak za ustavno pravo i naučnik Zdravko Tomac.

"Istiskivanje Hrvata iz vlasti vodi ka novoj i još većoj krizi. Sada su sve opcije otvorene i smatram da će kriza ići dalje. Razgovaram često u Mostaru sa studentima i građanima i primjećujem da njihovo nezadovoljstvo raste. Zlatko Lagumdžija i oni koji za malo vlasti izdaju nacionalne interese nisu svjesni što rade", kaže Tomac.

- Kako gledate na trenutni položaj Hrvata u BiH i što bi trebalo promijeniti da se situacija poboljša?

Danas se više ne osporava činjenica da su Hrvati u BiH neravnopravan narod. Drago mi je što su i političari iz Republike Srpske to uvidjeli. Dok se intenzivno raspravlja što treba učiniti da se stanje promijeni, u Sarajevu se nastavlja drama. SDP želi, kao lažna socijaldemokratska, a u stvari bošnjačka stranka, da iz vlasti istisne predstavnike hrvatskog naroda. Istiskuje stranke kojima je potporu dalo 80 % Hrvata, a pravi lažnu koaliciju sa marginalnim strankama koje ne mogu da predstavljaju hrvatski narod, osim ako to nije prevara, kao što je sada slučaj. To je u svakom smislu dramatična situacija. Dayton je u ovih 15 godina izmijenjen, on je Hrvatima garantirao ravnopravnost, ali to je danas, nažalost ukinuto ili promijenjeno. Hrvati su dovedeni u poziciju da ih ne samo nadglasavaju nego se dešava da Bošnjaci biraju njihove predstavnike. Trenutna situacija ukazuje na mučenje i danas ustavno funkcionira jedino Republika Srpska.

- Kako riješiti te probleme? Da li je odgovor na sve izraženiji pokušaj majorizacije Hrvata u FBiH formiranje trećeg entiteta?

Rješenje je u temeljnim ustavnim promjenama, demokraciji i sazrijevanju svijesti kod sva tri naroda da BiH ne može da postoji ako je u njoj bilo ko neravnopravan. Potrebno je suprotstaviti se djelovanju kojim se želi stvoriti unitarna BiH, u kojoj se najprije Hrvati, a onda i Srbi žele svesti na folklor, na narodnu nošnju i etničku grupu, a ne na ravnopravan narod. Mislim da je sve ovo što se događa posljedica stanja u svijetu. Sve što lider SDP-a Zlatko Lagumdžija radi u BiH ne bi bilo moguće bez potpore određenih međunarodnih faktora. U vrijeme nereda u arapskim zemljama Amerikanci kroz potporu Bošnjacima u BiH žele da im pokažu da su još uz njih i da su njihovi zaštitnici, a ne neprijatelji. Zato je trenutna situacija u BiH još teža. Problem je što mi ne možemo da mijenjamo američku politiku, jer ona ima svoje interese. Sada je važno da se Hrvati slože o bitnim strateškim pitanjima, jer još izostaje jedinstvena hrvatska politika.

- Zašto je to tako i zašto Hrvati nisu jedinstveni?

Nažalost ni u Hrvatskoj nema jedinstvenog pogleda na BiH. Dio hrvatske politike svako približavanje Hrvata i Srba u BiH, odnosno HDZ-a i srpskih stranaka, gleda kao izdaju, dok na primjer približavanje Srbije i Hrvatske, odnosno predsjednika Borisa Tadića i Ive Josipovića podržavaju. Potrebno je da se shvati da, ako Srbi i Hrvati u Srbiji i Hrvatskoj treba da traže zajedničke interese, još je logičnije da tako bude i u BiH.

- Očekujete li ipak da razum prevlada i da hrvatski narod i vlasti dobije svoje legitimne predstavnike iz dva HDZ-a?

Volio to neko ili ne dva HDZ-a su dobila 80 % hrvatskih glasova i to se mora poštivati. U svakoj demokratskoj državi oni bi imali pravo da legitimno predstavljaju svoj narod. Svi pokušaji SDP-a da izbrišu taj rezultat i da legitimitet daju nekim marginalnim ljudima, koji su formalno Hrvati, a rade protiv hrvatskih interesa, stvoriće još težu situaciju. To je nešto što će dovesti do još veće destabilizacije. Mislim da BiH može biti zemlja zajedništva i prijateljstva, u kojoj će razlike među narodima, kulturama i vjerama biti bogatstvo, a ne slabost. To je moguće samo onda kada sva tri naroda budu BiH smatrali svojom državom, domovinom i zemljom. Da bi je tako smatrali, stanovnici se moraju osjećati slobodni kao ljudi i vjernici. Jedini izlaz za BiH je radikalna promjena i stvaranje federalne države, u kojoj će svi biti ravnopravni. Tek tada će svi biti zadovoljni, jer će sami odlučivati o svojoj sudbini.

- Kako, kao stručnjak za ustavno pravo, promatrate Ustav BiH?

BiH je jedina država na svijetu koja ima Ustav koji nije usvojio parlament, koji su pisali stranci i koji je državi nametnut. Taj Ustav je u posljednjih 15 godina bitno mijenjan i bez formalnih promjena. Ono što se danas u praksi događa u potpunoj je suprotnosti sa tim "kvazi Ustavom" iz Daytona i BiH živi u neustavnom stanju. Neustavna je zato što nema suverenitet, jer je međunarodni predstavnik suveren i vrhovna je vlast. On može uvijek sam sebi dati nadležnost i nametnuti svoje odluke, a one koji ne slušaju može da isključi iz političkog života. Prema daytonskom ustavu Hrvati bi sa Bošnjacima bitne odluke u FBiH trebalo da donose saglasnošću, a to je danas ukinuto i imamo situaciju da Hrvati bivaju preglasavani. U isto vrijeme međunarodni predstavnik statutom u Mostaru zabranjuje preglasavanje Bošnjaka. To je primjer koji će ući u istoriju kao novi oblik kolonijalizma, diktature i nepravde.

glas srpske