Zdravko Tomac: BiH treba biti federacija tri republike: hrvatske, bošnjačke i srpske

Zdravko Tomac, BIH, Zdravko Tomac, izbori, Hrvatska, Zdravko Tomac, BIH
...dnosno između dvije politike, jedne neprincijpijene politike sa Srbima i druge koja je služenje SDA i Lagumdžiji. Dnevnik.ba prenosi dio intervjua.

 Uskoro se održavaju parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Vaša prognoza?

Možda nikada nije bilo teže prognozirati izborne rezultate, jer na rezultat izbora ovoga će puta utjecati čimbenici, događaji i procesi koji su izvan birališta i onoga na bazi čega se u demokratskoj državi dobivaju ili gube izbori.

Nedavno ste bili na jednom sastanku u središnjici HDZ-a u Zagrebu?

Prvi put u životu sam otišao u središnjicu HDZ-a.

 Tada se govorilo o savjetu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, a Vas se spominjalo kao jednog od članova. Je li taj savjet već osnovan?

 Nije!

Na koji način su vas pozvali na sastanak, telefonom.

Imao sam kontakte i prije.

 S obzirom na to da ste nekada bili istaknuti član SDP-a i bliski suradnik pokojnog Ivice Račana, što je bio Vaš motiv za taj, kako kažete, prvi odlazak u zagrebačko glavno sjedište HDZ-a, i to dva tjedna prije predstojećih parlamentarnih izbora?

Ima više motiva. Prvi motiv je slijedeći: otišao sam da izrazim podršku Jadranki Kosor da, kao predsjednica stranke, i stranka u cjelini do kraja raščiste s korupcijom, bez obzira što će zbog toga izgubiti izbore.

Mislite da će baš zbog borbe s korupcijom HDZ izgubiti izbore?

Da, vjerojatno će zbog toga izgubiti izbore. I drugo, otišao sam da dam podršku potezu da se stranka suoči i s drugom velikom štetom koju je HDZ-u nanio Ivo Sanader, a to je radikalna detuđmanizacija. HDZ je prestao biti izvorna, domoljubna i postao liberalna stranka. Vesna Pusić, koja je potpredsjednica u liberalnoj internacionali cijelo vrijeme je govorila da ona podržava Sanadera jer on provodi njenu politiku, a Sanader je provodio politiku detuđmanizacije.

Po Vama, detuđmanizacija je bila pogrešna politika?

 Smatram da je velika greška HDZ-a što je prihvatio Sanaderovu politiku detuđmanizacije i što je Franju Tuđmana stavio u ropotarnicu povijesti, što mu nije odao priznanje za određene zasluge. Treći razlog je spremnost HDZ-a da izgladi odnose s obitelji Tuđman, angažirao sam se u tome jer sam prijatelj s Miroslavom Tuđmanom. Njegov pristanak da bude drugi na listi HDZ-a u Zagrebu dokaz je povratka HDZ-a korijenima, vraćanja na domoljubnu, ne šovinističku, nego nacionalnu politiku i tvrdu obranu nacionalnih interesa. Ujedno, to je i dokaz da nije riječ o predizbornom triku. Četvrti je razlog možda najvažniji: mislim da svaka država, svako demokratsko društvo ne može hodati ako nema i lijevu i desnu nogu. Bez obzira tko dobio izbore, garancija da Hrvatska neće otići krivim putem jesu umjereno desna i umjereno lijeva stranka koje će jedna drugu kontrolirati i osiguravati demokraciju.

Nova orjentacija HDZ-a, povratak ove stranke korijenima, kako će se ovo eventualno odraziti na susjednu BiH, u svijetlu sadašnje situacije i tvrdnje o navodnoj ugroženosti Hrvata u BiH ?

U ovom sastavu, kako je sada napravljena BiH, Hrvati su izgubili ravnopravnost.

Na koji su način izgubili ravnopravnost?

Daytonski sporazum je bitno promijenjen amandmanima i na drugi način. Što se tiče bh Hrvata, Daytonski sporazum više ne postoji. Ono što su imali Daytonskim sporazumom, Hrvati su izgubili. Na razini države i Federacije imali su načelo izmjenjivosti rukovodećih funkcija, sada toga više nema. Teritorijalna autonomija je jedina mogućnost. bIh može biti federacija više kantona, federacije tri republike.

Koje bi to bile tri republike?

Hrvatska, bošnjačka i srpska.

Pa to su entiteti, samo ih nazivate, kako kažete republikama?

Republike bez teritorija...

Kakva je to republika bez teritorija?

Takva da se, recimo, u Vijeću naroda, odnosno Doma naroda biraju Srbi, Bošnjaci i Hrvati bez obzira gdje stanuju, onda su to republike naroda, a ne teritorija. Postoje razne mogućnosti da se BiH regionalno ustroji.

BiH ni godinu dana nakon izbora nema Vijeće ministara. Kako gledate na spregu dva HDZ-a u BiH i šefa srpskog entiteta u BiH Milorada Dodika, kako vidire rasplet situacije. Da ste Vi političar, biste li išli na neki deal s Dodikom?

U deal ne bih išao. Ali bih razgovorarao s određenbim interesima. Bh Hrvati moraju voditi svoju politiku. Nesreća za bh Hrvate je što jedni vide spas u neprincipijelnom savezu sa Srbima, a drugi vide u tome da služe Lagumdžiji i SDA.

Mislite baš, kako kažete, da služe?

Znate, tko te bira, toga služiš. tako i oni koji hoće biti na političkoj funkciji, moraju služiti one koji ih postavljau.

Oslobođenje