Zdenko Ćosić: Naši osnovni ciljevi ne smiju biti u sjeni haške presude

hrt-tema dana
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sutra će govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Premijer Andrej Plenković bio je u Mostaru u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata, zabrinutih zbog mogućih posljedica, javlja vijesti.hrt.hr.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić potvrdila je da je premijer već osmi put u BiH otkad je na funkciji predsjednika Vlade RH. Uvijek je tamo s nekom snažnom porukom potpore, posebno sada. Hrvatskom narodu je potreban osjećaj pripadnosti hrvatskom matičnom narodu, sigurnost i stabilnost. To je nakon posljednje haške presude malo uzdrmano, kazala je Bušić.

Uvijek treba istaknuti koliko je Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu. Treba pritom dodati da BiH nije ni postigla neovisnost bez potpore hrvatskog naroda. To je uvijek bitno istaknuti, kazala je Bušić.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić rekao je da posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u BiH nije bio s ciljem smirivanja Hrvata u BiH jer to implicira da su među Hrvatima zavladali nemiri. Mi smo vrlo racionalno sagledali situaciju nakon presude Haškog suda. Nakon razgovora s gospodinom Plenkovićem još smo jednom potvrdili da smo okrenuti prema budućnosti te da naši osnovni politički ciljevi ne smiju biti u sjeni aktualne presude Haškog suda. Naglasili smo da očekujemo od RH, kao članice EU-a, da svojim diplomatskim djelovanjem približi hrvatskoj i međunarodnoj javnosti stvarne probleme s kojima se hrvatski narod u BiH suočava, kazao je među ostalim Ćosić.