Zbog svoje malobrojnosti Hrvati nisu imali ni šansu izabrati predstavnike u županijski Parlament

bošnjačke stranke
bošnjačke stranke

Iako spominju program i platforme, za sada je jedina vidljiva točka koja ih okuplja to što žele izbaciti SDA iz vlasti. Motivi su različiti, ali u konačnici nisu ni bitni, piše Večernji list BiH.

Može se bez Hrvata

Najdalje je u sastavljanju vladajuće većine ovaj raznoliki skup lijevih i desnih bošnjačkih stranaka dogurao u Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji. Jučer je objelodanjen dokument kojim SDP, DF, Naša stranka, SBB, A-SDA i Nezavisni blok formiraju većinu u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Zajedno imaju 19 od ukupno 35 mandata u parlamentu.

Ako ovaj sporazum zaživi u praksi, vlast će u ovoj županiji biti formirana bez relativnog pobjednika SDA (11 mandata) i HDZ-a BiH koji je iz izbora izišao s tri zastupnička mjesta, ali i potporom od skoro 90 posto hrvatskih birača koji su izašli na izbore. Stranka za BiH s jednim mandatom još uvijek odlučuje hoće li kao sedma stranka ući u novu županijsku vlast.

Isključivanjem HDZ-a BiH iz vlasti u ZDŽ-u spomenute stranke jasno pokazuju koliko im je stalo do reprezentativnosti i poštivanja izborne volje hrvatskog naroda na ovom prostoru. "Antiesdeaovska" koalicija formira se i u Sarajevskoj županiji, gdje se pitanje reprezentativnosti predstavljanja Hrvata i ne postavlja. Zbog svoje malobrojnosti Hrvati nisu imali ni šanse izabrati predstavnike u županijski Parlament.

No, zanimljivo je da i ovdje tzv. građanski blok formira vlast sa strankama koje i sami nazivaju derivatima SDA, a istodobno poručuju kako ne žele nikakvu suradnju s nacionalnim strankama. Kao što su u ZDŽ-u spremni koalirati s čak radikalno nacionalnom A-SDA, tako i u Sarajevskoj županiji "ljevica" glavnog partnera za formiranje vlasti nalazi u dojučerašnjem SDA-ovom županijskom premijeru Elmedinu Konakoviću i njegovoj stranci Narod i pravda te Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi koju također čine bivši dužnosnici SDA.

Malobrojnost i manipulacije

Nešto malo više principijelnosti pokazuje se u Tuzlanskoj županiji, koja je ujedno i jedina u kojoj je SDP relativni pobjednik. Tamo o formiranju vlasti pregovaraju s četiri druge stranke u pokušaju da formiraju većinu bez SDA, ali i PDA, stranke bivšeg dopredsjednika SDA Mirsada Kukića. Ako SDP u tome i uspije imat će tijesnu većinu koja će teško stabilno vladati Tuzlanskom županijom.

Hrvati su za 0,4 posto glasova ostali bez svoga predstavnika u županijskom Parlamentu, a ako je suditi po primjeru iz ZDŽ-a, i da je koalicija hrvatskih stranaka prešla izborni prag, bili bi isključeni iz vlasti. Široka koalicija lijevih i desnih bošnjačkih stranaka planira uspostavu vlasti bez SDA i u Unsko-sanskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji.

U USŽ su SDA već izbacili iz stare Vlade. U prvoj Hrvati zbog svoje malobrojnosti nisu uspjeli izabrati zastupnika u Parlamentu, a u drugoj je broj Hrvata na razini statističke greške i koristi se za izborne manipulacije većinskoga naroda.