Zbog prijetnji DORH-a svjedokinji, stiže žestoka reakcija Njemačke

Ivan Grujić, biskup dr.sc. Mili Bogović, bivši pukovnik Udbe, UDBA, zaštita komunističkih zločinaca, Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, Petar Penava, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Stjepan Đureković, Josip Perković, Ante Nobilo, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, udbašija, UDBA, slučaj Đureković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , opstrukcija suđenja, predmet protiv Vinka Sindičića, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, DORH, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đureković, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, UDBA, udbašija, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač,  Ivan Krmpotić, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vanja Špiljak, suđenje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA,
Takve skandale izazivaju Bajićevi ljudi, tvrdi Olujić

Iz DORH-a smo napokon dobili kakve takve odgovore na pitanja u vezi s dramatičnom izjavom svjedokinje Jelene Vitezice, koja je pred njemačkim sudom rekla da neće svjedočiti u postupku Perkoviću i Mustaču jer su joj u DORH-u u Rijeci prijetili da to ne smije učiniti.

Hoće li DORH istražiti tko je od djelatnika i djelatnica DORH-a prijetio Jeleni Vitezici? Kako u DORH-u objašnjavaju postupke državne odvjetnice Suzane Gracin, koja je zvala svjedokinju Vitezica, nakon čega je ona, kao i Marie Rodriquens, prijavila prijetnje? Jesu li u DORH-u dobili zahtjev za očitovanjem o ovom skandalu od suda u Munchenu na kojem se sudi Perkoviću i Mustaču, odnosno od nadležnih njemačkih institucija te što će iz DORH-a odgovoriti sudu u Muenchenu, odnosno nadležnim institucijama u Njemačkoj, kada dobiju njihov upit u vezi s prijetnjama svjedokinjama, upitali smo glasnogovornicu DORH-a, glavnog državnog odvjetnika, županijsko te općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

ŽDO Rijeka: Jelena Vitezica nije prijavila prijetnju

Martina Mihodrin, glasnogovornica DORH-a, proslijedila nam je odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci te pojasnila da je to ujedno i odgovor na naše traženje „komentara" od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

"Kada dobije zahtjev nadležnog pravosudnog tijela iz Savezne Republike Njemačke, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci će, sukladno pravilima međunarodne pravne pomoći, dostaviti svoje očitovanje kao odgovor, s time da neće ulaziti u javna obrazlaganja u sredstvima javnog priopćavanja.

Olujić: Naravno da u DORH-u ništa neće priznati

Taj nepotpuni odgovor DORH-a (iz kojeg se štošta može i između redaka naslutiti), kao i činjenicu da je svjedokinja na sudu u Muenchenu bila vidno preplašena dok je govorila o prijetnjama od strane službenica DORH-a, prokomentirali su za direktno.hr Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik te Željko Peratović, istraživački novinar specijaliziran za zločine UDBE te potencijalni svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču.

"Naravno da vam u DORH-u neće priznati da su prijetili svjedoku. Da to priznaju, protiv njih bi po hitnom postupku trebalo provesti kazneni progon i stegovni postupak. Prijetnje sudskim svjedocima je teška zlouporaba položaja i ovlasti i za to se ide u zatvor. Očito je da takve skandale izazivaju Bajićevi ljudi. No, oni to neće sami priznati", napominje odvjetnik Olujić.

Željko Peratović ističe pak da je izjava svjedokinje Vitezice, koja je na sudu pokazala da se boji svjedočiti, na njemačko pravosuđe ostavilo jak utisak.

Peratović: Ovo može biti vrlo ozbiljno za Hrvatsku

"Sada se postavlja pitanje, smije li DORH provoditi radnje vezane uz kazneno djelo lažnog iskaza, jer je konkretan iskaz dat u Njemačkoj, što znači da Hrvatska nema ništa s tim. Ustanovi li se da je DORH to činio bez zakonskog pokrića, to će biti skandal bez presedana. Na to će reagirati sam sud, ali bi mogla uslijediti i politička reakcija Njemačke prema hrvatskom pravosuđu, prvenstveno prema DORH-u. U svemu tome vidi se kontinuitet Mladena Bajića", procjenjuje istraživački novinar i bloger Željko Peratović.

izvor: direktno.com