Zbog neslaganja političara blokirano 14,3 miliona eura

Zbog neslaganja političara blokirano 14,3 miliona eura
Iz te institucije su naglasili da su usvajanjem reformi koje su omogućile ukidanje viznog režima za bh. građane političari pokazali kako mogu dati opipljive rezultate kada postoji politička volja. Funkcionalne institucije s europskom agendom u središtu svojih programa su od iznimne važnosti za bavljenje ključnim pitanjima europskih integracija.

Između ostaloga, potreban je dogovor o usklađivanju Ustava BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima budući da je prošlo više od godinu dana od odluke u slučaju "Sejdić i Finci" bez ikakvog napretka. Usklađivanje Ustava BiH je također važno kako bi BiH ispoštovale obveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), među kojima je uspostavljanje i institucije za državnu pomoć.

Iz Delegacije EU u BiH su potcrtali da je od prioritetnog značaja i usvajanje zakona o popisu stanovništva na državnom nivou. "Održavanje popisa stanovništva u 2011. godini je od ključne važnosti za promoviranje društveno-ekonomskog razvoja, kao i za napredak BiH na putu ka Europskoj uniji, jer kako će BiH na učinkovit način koristiti sredstva EU iz strukturalnih fondova ako nema pouzdanih statističkih podataka", rečeno je u Delegaciji EU u BiH.

rtvslon.ba

Tekst se nastavlja ispod oglasa