Zbog čega su Čolak i Zubak raskinuli koaliciju s dva HDZ-a u SBŽ ?

Kako doznaje Dnevnik.ba od izvora unutar HSP-a i HSS-NHI, čelnici HSS-NHI su pristali na Jurišićevu ponudu da se Čolaka ustoliči na savjetničku poziciju a zauzvrat će zaboraviti što toj stranci duguju pozamašan iznos novca. Toliko će se uostalom sliti u Čolakov džep u slijedeće četiri godine savjetničkog mandata, dok stranka neće dobiti ništa. Uostalom Čolaku već u rujnu istječe polugodišnje financiranje budući više nije zastupnik u federalnom Parlamentu.

Čolak i Zubak su jučer osobno od odvjetnice Rudenke Orahovac zatražili povlačenje tužbe za naplatu dugovanja na temelju ranijeg koalicijskog sporazuma tijekom kojega HSP nije isplatio novac HSS-NHI.

Odvjetnica je to tijekom dana napravila pa se zbog toga za sutra zakazana rasprava pred Općinskim sudom u Mostaru neće ni održati.

Sastavni dio dogovora oko Čolakove fotelje je i da HSS-NHI odustane od savezništva s dva HDZ-a u Središnjoj Bosni koji su izbačeni iz vlasti i da se prikloni Platformašima koji su uspostavili pučističku vlast protiv interesa najmanjeg naroda.

Zanimljivo je da Čolak i Zubak o ovoj privatnoj avanturi uopće nisu konzultirali predsjedništvo stranke, Glavni odbor niti tajništvo. Uostalom, teško bi to mogli i napraviti budući ne kontroliraju čitavih dvojicu zastupnika u županijskim skupštinama od ukupno troje koliko ih je izabrano na posljednjim izborima. Anto Lozančić iz središnje Bosne odbio je poslušnost odnarođenom Čolaku i Zubaku, jednako kao i Mislav Sučić iz Hercegbosanske županije. (K. M. / Dnevnik.ba)