Zastupnici se prepirali - prijetili čak i ukidanjem države

... ukidaju dvojni nazivi općina i registracijska područja za matične brojeve prilagođavaju unutarnjoj podjeli BiH.

Sporni nazivi općina

Ove izmjene, inicirane prošlogodišnjom odlukom Ustavnog suda BiH, iz Zakona se brišu nazivi općina koji više službeno nisu u uporabi u RS-u, kao što su Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška. Po novom prijedlogu, područja su usklađena s teritorijalnom podjelom BiH, što znači da bi unutar jednog registracijskog područja bile samo općine iz jednog entiteta.

Pojedini zastupnici iz FBiH su u ovom prijedlogu prepoznali pokušaj jačanja entitetskih podjela i urušavanja svega što asocira na državu BiH. Jučer je zapečaćena sudbina kontroverznih zakonskih prijedloga o prestanku postojanja državnog Suda i Tužiteljstva, čiji su kreatori SNSD i SDS, te zakona o zabrani negiranja i minimiziranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, iza kojeg stoje zastupnici SBiH.

Svjesna da će njezin prijedlog zakona i definitivno biti odbačen zastupnica SBiH-a Azra Hadžiahmetović je predložila da se Vijeće ministara zaduži da pripremi promjene Kaznenog zakona BiH, kojim bi se minimiziranje i negiranje zločina holokausta i genocida uvrstilo u ovaj zakon i predvide sankcije.

Dozvoljene metode

Šef kluba zastupnika SNSD-a Drago Kalabić je očekivano odbijanje predloženih zakona o prestanku postojanja Suda i Tužiteljstva BiH prokomentirao riječima da to neće utjecati na stavove srpskih stranaka o državnom pravosuđu.

- Mi ćemo tražiti i sve druge dozvoljene metode, vrlo brzo, kako bi se ovo stanje promijenilo, poručio je Kalabić. Replicirao mu je Denis Bećirović iz SDP-a, poručivši da je i u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa potvrđeno da je postojanje državnog suda i tužiteljstva neupitno.

- Nama je neophodan i Vrhovni sud BiH i uvjeren sam kako ćemo ga uskoro i imati, kazao je Bećirović. Dom naroda je jučer, također, zasjedao i može se reći da je bio učinkovitiji. Usvojen je niz zakona, uključujući i izmjene zakona o financiranju institucija BiH.

Izvor: Vecernji.ba