Zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 neće podržati Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Dragan Čović

... domu Parlamentarne

skupštine BiH neće podržati Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te kako vjeruje da Kukić neće dobiti potporu u Parlamentu BiH.

Čović smatra da je ovo još jedan korak unazad, da se šalje vrlo jasna poruka da se nije spremno tražiti dogovor, razgovor koji bi dao nekakav kompromis, mogućnost, šanse da se uskoro dobije Vijeće ministara BiH.

„Očekujem da se vrlo skoro ide sa drugim kandidatom, pa sa trećim, kad je to bodovanje već takvo, tako da u konačnici Borjana Krišto, kao kompetentan kandidat koji sigurno može dobiti potporu bez problema u državnom Parlamentu, nužnu ustavnu potporu, će biti u konačnici mandatar“, kazao je Čović.

Sumirajući razgovor s pomoćnikom državne tajnice SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Philipom Gordonom, Čović je kazao da su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

„Iznijeli smo svoje stavove da želimo biti u Vijeću ministara. Tri hrvatske pozicije pripadaju hrvatskom bloku, kao što tri srpske ili tri bošnjačke pripadaju drugom ili trećem bloku.

Oko jedne pozicije iz reda ostalih se da praviti nekakav dogovor, iako smo mi sa strankama iz srpskog naroda dogovorili da to u ovoj fazi pripada njima, kao što je u prethodnom mandatu pripadalo Bošnjacima“, kazao je Čović.

Naš uvjet je, dodao je, da se u tri do šest mjeseci raspravi pitanje Ustava BiH, minimalno presuda Suda u Strazburu, u ovoj fazi, i Izborni zakon, da se više nikada ne bi bilo u ovoj situaciji, kako bi legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda imali zakonski okvir da obnašaju vlast, bez obzira o kojoj razini se govori.

„Drugim riječima, uradili bi dvije stvari, poštivali bi volju građana, odnosno predstavnika sva tri konstitutivna naroda. S druge strane, ne bi imali krizu o kojoj pričamo osam punih mjeseci“, smatra Čović.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je sinoc u Sarajevu da zastupnici te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati prijedlog Predsjedništva BiH da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Slavo Kukić.

„Što se tiče samog izbora Predsjedništva BiH i bodovanja, činjenica je da je Predsjedništvo ovu odluku donijelo nakon širokih konsultacija sa svim političkim strankama u BiH. Sa tog stajališta, Predsjedništvo sigurno nosi odgovornost za ishod glasovanja svoga prijedloga u Parlamentu“, kazao je Ljubić u izjavi medijima.

Dodao je da s obzirom da je jasno na osnovu rezultata bodovanja da Predsjedništvo nije donijelo odluku konsenzusom i da je došlo do "preglasavanja to ne daje velike izglede da bi ovaj prijedlog Predsjedništva mogao biti potvrđen u Parlamentu".

„Ali u konačnici ja to ostavljam Parlamentu“, kazao je on.

Ljubić je, govoreći kao član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, kazao da će najkasnije ujutro dobiti službenu obavijest od Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH.

Nakon toga namjerava sazvati sastanak Komisije za izbor Vijeća ministara, najvjerovatnije u četvrtak.

„Pripremit ćemo sve za Parlament, da Parlament može validno odlučivati o prijedlogu Predsjedništva BiH“, kazao je Ljubić.

Fena