Zastupnica Zovko sudjelovala u raspravi o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Željana Zovko

U stajalištu parlamenta o novom višegodišnjem financijskom okviru nalaze se prijedlozi i daljnji koraci za stvaranje novog višegodišnjeg financijskog okvira, a koji će pritom uzeti u obzir izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

„Novi višegodišnji okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine mora oslikavati prioritete Unije kao i predložiti mehanizme za što učinkovitiju mobilizaciju dostupnih sredstva u slučaju rastućih kriza", naglasila je Zovko na plenarom zasjedanju.

Govoreći o dosadašnjem višegodišnjem okviru, Zovko je istaknula kako se on pokazao nefleksibilan i neučinkovit u pružanju odgovora na krize, pritom navodeći kako se to najbolje moglo vidjeti u slučaju migrantske krize koja je zahvatila EU.

„Uzimajući u obzir prioritet Unije, a tu mislim, između ostalog i na Zapadni Balkan, kao i Strategiju proširenja EU-a koja je objavljena početkom ove godine, bilo je za očekivati da Komisija u svom prijedlogu poveća sredstva za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) kako bi pomogla državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u unapređenju vladavine prava, gospodarskog boljitka i funkcioniranja institucija, a time i pomogla u ispunjavanju prioriteta iz Strategije", naglasila je zastupnica Zovko.

Zaključno, zastupnica Zovko je pozdravila napore izvjestitelja Europskog parlamenta da se ta sredstva povećaju, tj. da sredstva budu dostatna s ciljem ispunjavanja prioriteta Europske unije po ovom pitanju. Glasovanje o ovom Izvješću održat će se sutra, 14. studenog.