Zasad nema većih gužvi na biračkim mjestima u Mostaru

izbori
Zbog izborne šutnje, predstavnicima hrvatskog konzulata u Mostaru nije dozvoljeno da daju izjave u vezi odziva, no na biralištima je primjetan sve veći broj birača. Primjetni su i organizirani dolasci birača iz drugih krajeva u Hercegovini.

Sva biračka mjesta u Mostaru nalaze se u Osnovnoj školi Petra Bakule.

Za glasanje u BiH registrirano je oko 22 tisuće birača, a najveći ih je broj koji imaju prebivalište na području koje pokriva generalni konzulat u Mostaru. Tu se za glasanje prijavilo oko 15 tisuća birača.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, mogu na dane izbora pravo na glasovanju dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasanje traje 7. i 8. studenoga od 7 do 19 sati. Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, mogu na izborima glasovati na trideset i tri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.