Zakon o pripadnosti javnih prihoda koristi Sarajevu, a šteti svima drugima

emisija argumenti
... održava sajam gospodarstva koji će okupiti ne samo kompanije iz oko 20-tak zemalja već i visoke političke dužnosnike iz BiH i susjednih zemalja Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Sajam će ove godine otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

-S velikom radnom energijom i novim idejama moguće je ostvariti ovakve rezultate kakve ostvaruje Mostari sajam, zato što se na Mostarskom sajmu ne susreću samo ponuda i potražnja, već on ima i političku i kultrnu dimeziju, kazao je u sinoćnjim "Argumentima" Naše tv dr. Zdenko Klepić, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetio je kako se u vrijeme Sajma susreću političari iz BiH i regije, u to vrijeme organizira i "Večernjakov pečat" te međunarodna kukturna manifestacija "Mostarsko proljeće s Maticom Hrvatskom".

Glasnogovornik Sajma Oliver Cvitković kazao je kako upravu sajma more slatke brige kako se zahvaliti onim kompanijama koje žele izlagati na sajmu, jer su svi sjmaski kapaciteti popunjeni već prije dva mjeseca.

Dopredsjednik Gospodarske komore dr Marko Šantić govorio je o organizaciji poslovne konferencije Jadransko-jonske makroregije koju organizira Gospodarska komora FBiH u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Gospodarskom komorom Srbije i Gospodarskom komorom Crne Gore i jednom gospodarskom komorom iz Italije.

U emisiji Argmenti analizirani su i rezultati provedbe Reformske agende.Konstatirano je kako su do sada provedene ekonomske reforme rezultirale pozitivnim parmaterima; rastom zaposlenosti, izvoza, BDP-a, no zaključeno je kako su ti rezultati nedovoljni i kako bi vlast trebala "ubaciti u višu brzinu", kako bi sustigli regiju, što se u izbornoj godini, vjerojatno neće dogoditi.

U emisiji je bilo riječi i o negativnim efektima zakona o pripadnosti javnih prihoda prema kojem sarajevo ima koeficijent 2 u raspodijeli neizravnih poreza, što glavni grad BiH stavlja u privilegiran položaj, koji se razvija "preko leđa" drugih regija.

Također je govoreno i o štetnosti netransparentnog i diskriminirajućeg davanja milijuna maraka tvrtkama na bošnjačkim za tzv. uvezivanje radnog staža, dok se tvrtkama na drugim područjima blokiraju računi zbog neplaćanja doprinosa.