Za predizborno oglašavanje 6 miliona KM

Sa prethodno procijenjenim troškovima za vanjsko oglašavanje od više od 2 miliona KM, ukupni troškovi iznose gotovo 6 miliona KM.

U saopćenju se navodi da je samo u završnom tjednu kampanje potrošeno gotovo dva miliona KM.

Podaci ukazuju na to da je na oglašavanje u tisku i na televiziji najviše utrošila Stranka demokratske akcije (SDA) sa gotovo 900.000 KM, zatim Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) koji je utrošio blizu 800.000, te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa utrošenih blizu 500.000 KM.

Prema navedenim podacima, stranke su tijekom kampanje dnevno trošile gotovo 200.000 KM, a ukupno su potrošile 7 200 prosječnih mjesečnih plaća.

S obzirom na to da u istraživanje nisu uključeni troškovi predizbornih skupova, gdje se za nastupe estradnih zvijezda izdvajalo i više od 100.000 eura, te da su na prethodnim lokalnim izborima stranke utrošile više od 8 miliona KM, Transparensi internešenel BiH procjenjuje da su ukupni troškovi protekle kampanje bili i dvostruko veći.

U istraživanje su bile uključene Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnosti BiH (SBB BiH), Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratska partija.

srna