Za dom spremni: Valter se (ne)vraća kući

Zlatko Lagumdžija, Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, revolucija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Disneyland, žarko puhovski, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Treći entitet, BIH

Gledali smo gospodina Lagumdžiju puno manje samouvjerenog nego li je samouvjeren kada gostuje u emisiji 60 minuta ili bilo kojoj emisiji na javnom tv servisu u BiH. Na sva pitanja koje je urednik postavio i tražio konkretan odgovor, odgovore nismo dobili.

Iako se sam Lagumdžija predstavio kao doktor informatičkih znanosti svaki gledatelj emisije pomislio bi da se radi o doktoru matematičkih znanosti. Na izravna pitanja i konstatacije gospodina Stankovića, Lagumdžija bi odgovorio nismo se razumjeli ili bi pokušao matematički dokazati da su on i njegova partija legalni i legitimni predstavnici svih naroda u BiH. Tako je po njemu njegova partija sa osvojenih 17, 2 % glasova apsolutni i legitimni pobjednik izbora dok istovremeno osporava legitimitet hrvatskim strankama koje su osvojile preko 80 % glasova hrvatskog naroda.

Nesigurno je matematičkim putem Lagumdžija pokušao dokazati za koga su Hrvati glasovali na posljednjim izborima, a na pitanje dali vjeruje u to što je rekao naravno nije odgovorio. Lijepo je lider SDP-a BiH znao ispričati o proračunskom manjku od 45 milijuna km u jednoj od hrvatskih županija, a valjda je zaboravio reći da su taj manjak napravili upravo oni koji su potpisnici njegove platforme ili u prijevodu HSP BiH i NSRzB.  Na pitanje što njegova stranka ima zajedničko sa strankom koja na svom kalendaru ima slogan „Za dom spremni" retorički je citirao samog voditelja i njegovu priču o dvije starice iz staračkog doma u Zagrebu. Njihovi muževi su poginuli u 2. Svjetskom ratu na različitim stranama, a one su suđene jedna drugoj kratiti vrijeme koje im je preostalo do kraja života. Valjda je time htio reći da će ova koalicija koju on vodi samo odvesti BiH do kraja postojanja. Bezuspješno je Lagumdžija pokušao prikriti sve ono što je govorio posljednji dana i mjeseci o Republici Hrvatskoj, te o njenim službenicima. Ni ovoga puta se nije najbolje razumio sa voditeljem.

Ono što je Lagumdžija ipak jeste uspio dokazati jeste njegova dvoličnost koja se odlikuje visokim stupnjem lukavštine. Voditelj je dobro primijetio tu njegovu osobinu posebno kada je u pitanju nacionalno i građansko pitanje, te inzistirao na odgovorima u svezi sa tim pitanjima koje naravno Lagumdžija nije dao. Na kraju nismo dobili odgovore ni jedno pitanje koje se tiče budućnosti BiH, ali smo eto ipak saznali da se Valter vratio u državu koju je branio u 2.svjetskom ratu. Hoće li i ostati u njoj kada je spoznao da se nasljednici partizana i ustaša skupa spremaju ustoličiti na vlasti ostaje nam da vidimo.

hercegovina.info