Za devet godina izbrisane 162 političke stranke u BiH, ostalo ih 148

Središnje izborno povjerenstvo BiH je zbog neaktivnosti i nedostavljanja računa u vremenu od 2009. do 2018. godine iz registra izbrisalo 162 političke stranke, ali unatoč tome u BiH je trenutno registrirano 148 stranaka, od kojih mnoge, kako kažu politički analitičari, ne sudjeluju na izborima.

Naime, od 148 političkih stranaka, koliko je, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva trenutno registrirano u BiH, njih 58 je sudjelovalo na prošlogodišnjim općim izborima, dok su ih 102 sudjelovalo na lokalnim izborima 2016. godine.

“SIP smatra da su za političke stranke koje ne dostavljaju financijske izvještaje propisane Zakonom o financiranju političkih stranaka i ne prijavljuju se za sudjelovanje na izborima za tijela vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjeti za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti – pojasnili su u SIP-u za “Nezavisne”.

Prema mišljenju stručnjaka, motiv za osnivanje stranaka koje ne sudjeluju na izborima je materijalni interes, kao i trgovina mjestima u biračkim odborima.

-Politika je ovdje postala trgovina na veliko, pa je razumljivo da malim strankama, koje ne sudjeluju u izborima, dobro dođe da dobiju koju marku prodajući mjesta u biračkim odborima, što je postao unosan posao – istakla je za “Nezavisne” Tanja Topić, politička analitičarka.

Prema njenim riječima, odavno je na ovim prostorima uvriježeno mišljenje da je politika najunosniji posao, koja donosi pojedincu brojne privilegije i korist.

Dodaje kako je to presudan motiv za bavljenje politikom, kao i onaj da se tim putem mogu obavljati razni poslovi, a da se za to ne snosi odgovornost.