Wigemark ponovo pisao Tegeltiji: Sudac Delalić nije usamljen slučaj, provjerite i ostale

Šef Delegacije Europske unije u BiH na odlasku Lars-Gunnar Wigemark ponovo je pisao predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milanu Tegeltiji u vezi problema imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.


Wigemark je početkom kolovoza pisao Tegeltiji kako bi zaustavio imenovanje sudca u Općinskom sudu Sarajevo Huseina Delalića zbog sumnje da je ranije osuđivan.

Nakon što je dobio odgovor predsjednika VSTV-a u kojem je navedeno da postoje brojni propusti, Wigemark je odlučio uputiti novo pismo Tegeltiji.

Wigemark podsjeća Tegeltiju na njegovu konstataciju da postoji ozbiljan i suštinski problem u sustavu imenovanja te da je evidentno da slučaj sudca Delalića nije usamljen.

"Apeleiram na vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima. Mi ćemo nastaviti da surađujemo s VSTV-om sprečavanju takvih manjkavih odluka", navodi Wigemark između ostalog u pismu.

Naglašeno je da je od ključne važnosti da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe BiH.

"Pred zakonom su svi jednaki i ne bi trebala postojati niti trunka sumnje u vezi bilo kojeg nositelja pravosudne funkcije", poručio je Wigemark.

(klik.ba)