Vlasti RS-a pisale UN-u: Inzko i SDA narušavaju Dayton i EU integracije

rs, Valentin Inzko, sda, Vijeće sigurnosti UN

Vlasti Republike Srpske optužile su u novome izvještaju poslanom Vijeću sigurnosti UN-a visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka i najveću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da su najodgovorniji za narušavanje Daytonskog sporazuma, zastoj zemlje na putu prema Europskoj uniji te blokadu uspostave vlasti.

"Nazočnost visokog predstavnika koji prisvaja diktatorske ovlasti i blokade formiranja vlasti od strane SDA ometaju napredak BiH k članstvu u EU", navodi se u izvještaju RS-a uoči Inzkova podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH tijekom posljednjih pola godine.

U izvještaju RS-a se pojašnjava kako je Daytonski sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH 1995. pod najvećim udarom vodeće bošnjačke SDA koja je usvojila deklaraciju kojom predlaže ukidanje entiteta i mehanizama zaštitet triju naroda.

"Uz prijetnje određenih elemenata iz međunarodne zajednice, Daytonski sporazum izložen je napadima najveće bošnjačke stranke, SDA. SDA je u rujnu usvojila ekstremističku deklaraciju u kojoj poziva na potpuno ukidanje daytonskog uređenja - uključujući entitete i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda - u prilog unitarne države", navodi Vlada RS-a u izvještaju dostavljenom UN-u.

Upozorili su i kako je ova stranka blokirala uspostavu vlasti više od godinu dana od održanih izbora uvjetujući je približavanjem zemlje NATO-u, čemu se srpska strana protivi.

"SDA zna da je ovaj uvjet nerealan zato što je Narodna skupština Republike Srpske ogromnom većinom izglasala vojnu neutralnost. Republika Srpska nije protiv NATO-a i aktivno podržava suradnju sa Savezom, u kojoj i sudjeluje, ali se protivi članstvu BiH", navodi se.

Za Inzkove ovlasti su ocijenili kako su 'diktatorske' i proturječna ovlastima koja su mu dodijeljene Daytonskim sporazumom.

Iz RS-a smatraju kako BiH može napredovati na putu k EU bez hitnijih promjena Daytonskog mirovnog sporazuma, te su pozdravili mišljenje Europske komisije (EK) o zahtjevu BiH za članstvo u EU.