Vlada obećala još 10.000 radnih mjesta

vlada bih

Ovih novih 10.000 radnih mjesta, naglasili su iz Vlade, nema nikakve veze sa već obećanih 10.000 mjesta, što znači da ćemo na kraju 2016. imati minimalno 20.000 više zaposlenih ljudi u Federaciji. Obećanje je stavljeno i na papir i to kroz usvojeni Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. koji, kako kažu iz Vlade, odražava nastojanje Zavoda da se aktivno uključi u realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015.-2018. godina, piše Dnevni list.

Radna mjesta

Programom rada Federalnog zavoda planirano je da u 2016. godini mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 10.000 nezaposlenih osoba.
-Ovo se ne odnosi na još 10.000 osoba koje će u 2016. godini biti zaposleno zahvaljujući poticajnim mjerama Vlade FBiH, stoji u priopćenju Vlade nakon jučer održane sjednice. U skladu s Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija će biti uvećana za dodatnih 20 posto. Također, za 2016. godinu planirano je 1.295.000 KM na ime prihoda Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Hotel Ero na prodaju

Vlada je jučer utvrdila i parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, odnosno BIHAMK-a i AMSuBiH-a kojim se uređuju temeljna pitanja koja se odnose na povjeravanje javnih ovlaštenja ovim auto-klubovima. U daljnju proceduru su upućeni i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju, te Prijedlog zаkоna o faktoringu, kao prаvnom pоslu kupoprodaje postojeće nedospjele ili buduće kratkoročne novčane tražbine. Vlada je donijela Odluku o dodjeli  milijun maraka za razvoj turizma.
Pored navedenog podržana je inicijativa da za poddionice Buna - Počitelj i Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče, u okviru autoceste na Koridoru Vc, budu osigurana kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 80 milijuna eura.
Zanimljiv podatak je i taj da je Vlada jučer ponovno dala suglasnost Federalnom zavodu PIO/MIO za pokretanje postupka prodaje nekretnina koje su u vlasništvu ovog zavoda, a koje nisu potrebne za redovno obavljanje djelatnosti. Nekretnine će biti prodane putem javnog natječaja ili aukcije. Dnevni list je prije mjesec dana pisao o tome kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije zainteresirana za kupnju Hotela Ero u samom centru Mostara, a koji je u vlasništvu Zavoda.
Vlada je jučer, između ostalog, na osobno inzistiranje razriješila Dragana Solomuna dužnosti člana privremenog Upravnog odbora Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, a na ovu dužnost imenovala Dalibora Kolaka. Imenovanje UO izazvalo je ogromni interes javnosti s obzirom da je Vlada u UO imenovala osobe koje uopće nisu bile na listi najboljih kandidata nakon provedenog konkursa.