VLADA HNŽ Slijedi provjera diploma državnih službenika i namještenika koji plaću primaju iz Proračuna

Nevenko Herceg
PR

Nakon što je u studenom prošle godine, prva i jedina u BiH, usvojila Program preveniranja i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na današnjoj, 118. sjednici osigurala 200.000,00 KM za njegovu provedbu.

Iznova je istaknuto kako će provedbom Programa biti unaprijeđen sustav zdravstvene skrbi radi preveniranja nastanka bolesti, ranog otkrivanja i liječenja prema preporučenim standardima Europske unije, što će u konačnici dovesti do značajnog smanjenja smrtnosti i invaliditeta oboljelih od tih bolesti.

Također, utvrđen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koji će biti upućen u skupštinski postupak.

Govoreći o zakonima koji uređuju područja zdravstva, rada i socijalne skrbi, dr. sc. Goran Opsenica, resorni ministar iznova je podsjetio na to kako je Ministarstvo, u sklopu redovitih aktivnosti, ali i sukladno zaključku Skupštine HNŽ, izradilo cjelovitu analizu primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Temeljem izrađene analize, uz ranije povećan obujam prava iz tog zakona, podsjetio je kako je Vlada, također, prihvatila prijedlog kojim se od 1.1. 2020. godine povećao dječji doplatak, o čemu će, na sjednici koja će biti održana u petak, informirati i zastupnike u Skupštini HNŽ.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o provjeri diploma državnih službenika i namještenika zaposlenih u županijskim tijelima uprave, županijskim upravnim organizacijama i zaposlenika u javnim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ, kao i izvanproračunskim fondovima. Ovom Odlukom zadužuju se rukovoditelji županijskih tijela uprave, županijskih upravnih organizacija i javnih ustanova koje se financiraju iz Proračuna HNŽ, kao i izvanproračunskih fondova da, temeljem podataka iz osobnih dosjea zaposlenika, od prosvjetnih ustanova koje su izdale diplomu zatraže provjeru vjerodostojnosti.

S ciljem kontrole korištenja i eksploatiranja mineralnih sirovina na prostoru HNŽ i realiziranja ugovora o koncesijama, Vlada je usvojila Zaključak o zajedničkoj akciji vezanoj za kontrolu, korištenje i eksploatiranje mineralnih sirovina na području HNŽ. Zaključkom se obvezuju Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, od ožujka 2020. godine, organiziraju koordinirane akcije s ciljem nadzora nad preradom, eksploatiranjem i korištenjem mineralnih sirovina.

Vlada je usvojila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša o radu i učincima inspekcije u 2019. godini cijeneći kako je tijekom protekle godine nastavljen intenzivan inspekcijski nadzor, te zaduživši Inspektorat da nastavi aktivnosti inspekcijskog nadzora s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitog ponašanja i stvaranja veće sigurnosti pravnih i fizičkih osoba, te građana s aspekta primjene zakonskih propisa u mjerodavnosti Ministarstva. Također je istaknuta potreba kontinuirane suradnje s jedinicama lokalne samouprave, ali i drugim razinama vlasti kako bi inspekcijski nadzor mogao dati još konkretnije rezultate.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je dala suglasnosti na više ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana.

Adnan Faladžić, ministar financija upoznao je članove Vlade o tomu kako će, temeljem ranije donesene odluke o pomoći stradalima nakon nedavnih razornih potresa u Albaniji, koncem tjedna biti uplaćena sredstva u iznosu 50.000,00 KM – priopćeno je iz Vlade HNŽ.