Vjekoslav Bevanda: Poslao sam Zvizdiću naše primjedbe

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon
... za Dnevni avaz kako se nada da će ključni ljudi državne i entitetskih vlasti u narednim danima doći do konačnog rješenja mehanizma koordinacije, ali uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti.

On je potvrdio da je dobio pismeno obavještenje od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o predloženim rješenjima pojedinih članova akta o mehanizmu koordinacije te da mu je pismeno i odgovorio.

Zvizdić je ministra Bevandu i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića izvijestio o dogovoru o mehanizmu koordinacije proisteklom sa sastanka lidera SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika održanog 31. srpnja u Istočnom Sarajevu, a kojem su, osim Zvizdića, prisustvovali i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar-Wigemark.

Potreba za dopunama ovog akta posebno je izražena nakon istupa predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je izrazio određene zamjerke ovom rješenju tražeći da ono bude dopunjeno u institucijama.

Bevanda je, kako je izjavio za Dnevni avaz, u odgovoru Zvizdiću rekapitulirao cijeli proces pregovora o mehanizmu koordinacije u proteklom periodu, počevši od njegovog usvajanja na sjednicama Vijeća ministara i Vlade FBiH krajem siječnja, na što je Vlada RS imala primjedbe.

- Vlada RS imala je primjedbe na način odlučivanja, na sastav odgovarajućih tijela te na predsjedavanje tih tijela. O tome su, dakle, sve vrijeme nakon toga vođene rasprave uz sudjelovanje svih sudionika u ovom procesu. U dokumentu koji je dogovoren u Istočnom Sarajevu usaglašene su ove primjedbe, ali, prema mom mišljenju, poremećeno je sve ono što je ranije definirano u vezi sa statusom županija i Distrikta Brčko - istaknuo je Bevanda.

On je dalje pojasnio da se dokumentom dogovorenim u Istočnom Sarajevu, status nižih jedinica narušava, jer je formulirano da se „sve odluke nižih tijela mogu preispitivati bez sudjelovanja županija i Distrikta Brčko".