Vjekoslav Bevanda: Očekujem da ćemo imati proračun do kraja tekuće godine

Vjekoslav Bevanda, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, akcize, proračun, Proračun BIH, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, turisti, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda

... period 2018-2020. godine. Također je jednoglasno usvojen i ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018-2020. godina. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da su i jedan i drugi dokument bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za „usvajanje današnjeg najvažnijeg dokumenta" koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

- Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM - kazao je predsjedatelj Zvizdić. Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je izrazio zadovljstvo zbog usvajanja navedenih dokumenata, te je napomenuo da zbog neusvajanja Globalnog fiskalnog okvira nisu mogli krenuti službeno u samu izradu ovih dokumenata.

Napomenuo je da će prijedlog proračuna biti upućen u Predsjedništvo BiH, koje je formalni predlagatelj i poslije toga ide na usvajanje u parlament BiH.

- Očekujem da ćemo i taj posao završiti i da ćemo imati proračun do kraja tekuće godine, kako bi u iduću godinu ušli bez odluke o privremenom financiranju - kazao je ministar Bevanda.

On je pojasnio da je u Programu javnih investicija navedeno oko dvije milijarde projekata koji su kandidirani, „koji su prošli našu proceduru i taj dokument je važan orjentir kuda ide BiH".

- On se stalno zanavlja i danas smo usvojili ažurirani taj dokument. Što se tiče samog proračuna, ostala je gornja granica financiranja 950 milijuna KM. Prihodi od indirektnih poreza su 750 milijuna KM. To nam je suzilo prostor da malo više nastavimo onako kako smo krenuli sa kapitalnim investicijama, jer to smo prethodnih godina u dobroj mjeri uspijevali da realiziramo - naveo je Bevanda.

Po njegovim riječima, dodatno opterećenje za proračun je i zakon koji je usvojio parlament BiH o policijskim službenicima.

- Iduće godine su i izbori, znači više od osam milijuna, po zahtjevu Centralne izborne komisije BiH, je isto tako odobreno ovim prioračunom. Sasvim normalno, to je suzilo prostor za neke krupnije kapitalne investicije - istaknuo je Bevanda.

Ocijenio je da je sama činjenica da je prijedlog proračuna za 2018. godinu utvrđen jednoglasno pokazala svijest svih proračunskih korisnika i ministara i svih koji učestvuju „da se moraju financijski disciplinirati, smanjiti apetite, jer ukupan proračunski zahtjev je bio malo manji od milijardu i tri stotine milijuna".

- Usvojili smo i onaj drugi dio, to je izmirenje obveza po ino zaduženjima. To je milijarda. Ukupan proračun je nešto manji od dvije milijarde KM - kazao je Bevanda.

On je izrazio nadu da će se uspjeti osigurati dovoljno novca za financiranje prioriteta, europskog puta i svega onoga što je potrebno za to. Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

Usvojen je i Sporazum o suradnji BiH i NR Kine u oblasti poljoprivrede. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da će to biti drugi sporazum koji treba biti potpisan na predstojećem Summitu Kina plus 16, koji će u ponedjeljak biti održan u Budimpešti.

- Tamo ćemo potpisati dva sporazuma, Sporazum o bezviznom režimu i Sporazum o suradnji u oblasti poljoprivrede - najavio je Zvizdić.

FENA