Visoki predstavnik Valentin Inzko gubitnik je dana

Dogovor Ashton - Dodik, pobjeda je Europske unije i Republike Srpske, a poraz OHR-a, odnosno visokog predstavnika Valentina Inzka. Jer proteklih je tjedana Valentin Inzko tako srčano, uz pomoć Zlatka Lagumdžije i njegove propagandne mašinerije na krilima pojedinih američkih dužnosnika , na sve strane prijetio Miloradu Dodiku poništenjem referenduma ako se on održi, odnosno ne povuče odluka o njegovu održavanju, jer,eto, pitanje Suda BiH i Tužiteljstva BiH nije u nadležnosti entiteta.

Išao je Inzko i u Vijeće sigurnosti s posebnim Izvještajem o Republici Srpskoj , te na povratku preko medija iz sarajevske čaršije iznova prijetio mogućim smjenama i suspenzijama. I tresla se brda rodio se miš. Visoka povjerenica EU Ashton iz Bruxellesa je potegnula preko Sarajeva do Banja Luke da razgovara s Dodikom, ignorirajući visokog predstavnika Valentina Inzka.

Pokušao je Inzko sresti se bar s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali i tamo je naišao na zatvorena vrata. Hrvatska državna politika jasno je dala do znanja Inzku da svojim djelovanjem i načinom rješavanja problema u BiH koji je izravno i grubo na štetu Hrvata ne može računati na potporu kako Hrvata u BiH tako ni Republike Hrvatske. Vrata su ipak ostala odškrinuta, ali za to morat će Inzko promijeniti svoje odluke, a to mu je danas poručio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, izjavom kako nema mira u BiH bez rješenja pitanja Hrvata te poništenja suspenzije odluka SIP-a, kojima je omogućeno formiranje nezakonite vlasti u FBiH ali i Središnjoj Bosni.

Uz Inzka, kojeg je Ashton zaobišla u širokom luku, ni Zlatko Lagumdžija nema razloga za zadovoljstvo. Potvrđuje to i njegova blaga izjava nakon sastanka s Ashton.
-Očigledno da se Milorad Dodik opredijelio za Daytonski sporazum, jer bi dalje zaoštravanje značilo izvođenje referenduma i ostavljanje ovakvih zaključaka, što bi praktično značilo rušenje mirovnog sporazuma i njegov kraj, kao i kraj međunarodne zajednice i njezinog kredibiliteta u BiH, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu nakon sastanka s Catherine Ashton.


Poznajući Lagumdžiju i njegovu bahatost i cinizam, da je iz sukoba Inzko - Dodik poražen izašao predsjednik RS-a, Lagumdžija bi sigurno iskoristio priliku da likuje i uputi otrovne strelice prema Banja Luci, ali i Mostaru.

I ne samo to. Jer pitanje referenduma, odnosno prijetnju OHR-a Dodiku, da će ako ne povuče odluku o njegovu održavanju biti smijenjen, bila je zamišljena kao savršena prilika za SDP i platformaše za svojevrsni„blitzkrieg" formiranje vlasti i na državnoj razini. Onako kako su to na „kaubojski" način izveli u Federalnom parlamentu, kada im je Inzko amenovao da je 1 / 3 od 17 jednako 5.


Međutim, sve je propalo dogovorom visoke predstavnice za vanjsku politiku EU Ashton i predsjednika Republike Srpske Dodika. Inzka je otišao podvijena repa u Klagenfurt, predsjednik SDA Sulejman Tihić to je učinio prije nego što je Ashton i došla u BiH, a Dodikovi oponenti u RS-u Čavić i Ivanić ne mogu oprostiti što Dodik nije smijenjen. Jer kao što je Dodik svojedobno profitirao smjenom Nikole Poplašena, nešto slično su i spomenuta dvojica očekivala u slučaju smjene Dodika.

Ni sarajevska čaršija ništa ne bi imala protiv, ali napravljen je račun bez krčmara. Zna to i Lagumdžija, ali se još ne predaje i nada se da na državnoj razini može uraditi Srbima, ono što je na federalnoj razini Hrvatima. Računajući uz to i dalje na potporu Valentina Inzka te raznih čavića, lijanovića, jurišića.

Nakon ovog poraza i poniženja za Valentina Inzka i .ipak, pobjede Milorada Dodika, čije je zahtjeve Ashton obećala ozbiljno razmotriti, puno, teže.(R.I.Dnevnik.ba)