Višković: Deklaracija SDA nastavak udara na Republiku Srpsku

Višković: Deklaracija SDA nastavak udara na Republiku Srpsku

Višković je kazao da je i na sastanku političkih lidera iz Srpske s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu upozorio da deklaracija SDA predstavlja nastavak udara na Republiku Srpsku.

- Međutim, nitko od naših predstavnika u Vijeću ministara se nije zabrinuo zbog tog ekonomskog udara, nego oni misle da što je teža situacija u Srpskoj to će vlastima biti teže i eto im šanse da prije dođu na vlast. Na vlast mogu doći kad pokažu građanima šta rade - rekao je Višković novinarima u Kotor Varošu.

Prema njegovim riječima, predstavnici SDS-a ne samo da relativiziraju deklaraciju SDA, nego neprikladno, čak i oni koji nisu bili na sastanku u Beogradu, iznose informacije i uspoređuju je s deklaracijom SNSD-a.

- Ako smo došli do tog nivoa, onda bi trebalo malo zašutjeti- poručio je Višković.

On je podsjetio da je u deklaraciji SDA navedeno da BiH treba biti "republika BiH" sa Sarajevom kao glavnim gradom i tri nivoa vlasti - republičkim, regionalnim i općinskim.

- Zbog toga je ovdje došlo do ratnih sukoba 1992. godine. Imali smo to. Nema entiteta, nema konstitutivnih naroda. To se ne može usporediti s deklaracijom SNSD-a u kojoj je navedeno da ćemo jednog dana putem referenduma na kojem će se izjasniti građani pokrenuti pitanje izlaska Srpske ukoliko nas i dalje budu maltretirali s nivoa BiH - kazao je Višković.

Uspoređivati te dvije stvari, ocijenio je Višković, više je nego neozbiljno i amaterski ili to čine po nalogu nekog supervizora koji je naredio što trebaju reći.

Prema njegovim riječima, Vučić je inzistirao da se pokaže jedinstvo i da se dođe do konsenzusa o tom pitanju.

- Neki to nisu razumijeli i sve su sveli na to 'nas Dodik poziva da izađemo iz Vijeća ministara da bi oni došli na naše mjesto'. To nema veze ni sa čim. Oni su dulje od četiri godine u Vijeću ministara, danas su tamo i planiraju ostati još četiri godine, ali pitanje je kada će početi rješavati probleme građana Srpske koji trpe zbog takvog Vijeća ministara - rekao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je Republika Srpska za godinu i pol uskraćena za 60 milijuna KM zbog raspodjele PDV-a.

- Je li se itko od naših predstavnika u Vijeću ministara oglasio i rekao da ne mogu više zakidati Srpsku, kada će biti osigurano famoznih tri milijuna KM za most 'Bratoljub' u Bratuncu i kada će biti riješena blokada skoro 200 milijuna KM u 'Elektroprijenosu BiH'. U Narodnoj skupštini smo donijeli odluku za koju su glasali i zastupnici oporbe o kreditnom zaduženju u iznosu od 150 milijuna kod Europske banke za obnovu i razvoj za drugu fazu izgradnje koridora 5c kroz Srpsku i to tamo stoji - istakao je Višković.

Rekao je da ima informaciju da je skoro 500 milijuna KM od naknada za licence za mobilne operatere blokirano u Vijeću ministara i da se taj novac ne dijeli skoro tri godine, iako dio pripada Srpskoj.

Višković je ocijenio da su to pitanja koja se rješavaju u Vijeću ministara.

Neka izvole raditi u interesu građana Republike Srpske. Neka pokažu svojim djelovanjem da su patrioti i da vole Srpsku i ovaj narod, a ne da plasiraju šuplju priču. Ovo nije pitanje patriotizma, nego opstanka Republike Srpske. Ništa ne poduzimaju da pomognu Srpskoj da ostvari prava koja joj pripadaju. Ne tražimo ništa što nam ne pripada, već samo da nas uvažavaju i da nam daju ono što po zakonima pripada Republici Srpskoj - poručio je Višković.

(dnevnik.ba)